Rijedak fenomen: Jedna trudnoća, dva COVID-a

25.09.2021.

19:17

Autor: Ruža Ištuk/Dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Jelena Hrdžić

Jelena Hrdžić

Foto: Dnevnik / HRT

Dok znanstvenici i zdravstveni djelatnici pokušavaju doznati što više o COVID-u i njegovim posljedicama - bilježimo i medicinske kuriozitete.

Dok Lav mirno spava, 27-godišnja Jelena prvi porođaj i trudnoću pamtit će i po koronavirusu, kojim se zarazila dva puta. Ne zna gdje ni kako. 

- Prvi sam put bila pozitivna u drugom mjesecu ove godine, znači, to je bio drugi mjesec moje trudnoće. Na kraju trudnoće sam drugi put bila pozitivna, tj. još sam pozitivna, ističe Jelena Hrdžić

Od simptoma imala je glavobolju, grlobolju i temperaturu. Nakon prvog pozitivnog nalaza osjećala se lošije nego sada. 

- Takav umor nisam nikada osjetila i takvu izmučenost tijela, ostalo što se tiče pluća i drugih posljedica, nisam imala ništa, a sada vam još ne mogu ništa reći. Ja se osjećam dobro, dodaje Hrdžić. 

Ovakav slučaj u Kliničkoj bolnici Merkur, kažu, nisu imali.

- To je općenito rijedak fenomen tako da se opisuje nekoliko slučajeva u cijelom svijetu, znači, gospođa je tijekom trudnoće dva puta preboljela COVID, oba puta s blažim simptomima. Dijete je odlično, majka je odlično, porođaj je dovršen carskim rezom, ali ne zbog COVID-a, nego zbog drugih indikacija, ističe specijalist ginekologije i opstetricije dr. Danijel Bursać. 

Iako su se oni naviknuli na porođaje u COVID odijelima, Jelena im je, kaže, vidjela samo oči, no najvažnije je da je Lav dobro.

- On se stvarno izborio za sebe i s obzirom na ovo što smo prošli, i on i ja, i cijeli strah koji je osjetio, on je tako jako miran i zadovoljan, tako da super je. 

Da zdravstveni sustav bude zaštićeniji, COVID potvrde morat će imati i pacijenti i zaposleni. Na to se osvrnuo i predsjednik Zoran Milanović.

- Ne gledam na to naklono, ponovit ću, u većem problemu je onaj tko se nije cijepio. Cijepite se i život će vam biti normalniji. Za one koji se nisu cijepili, a zdravi su, nikakav problem, ja ih neću proganjati.

A one koji nisu cijepljeni u sustavu zdravstva i socijalne skrbi čekaju redovita testiranja koja neće zauvijek biti besplatna. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!