"Uhićen muškarac osumnjičen za paljenje vozila sutkinje u Osijeku"

12.04.2023.

19:44

Autor: Mladen Sirovica/Dnevnik/HRT/IMS/A.V.

Nikola Milina

Nikola Milina

Foto: HTV / HRT

Glavni ravnatelj policije Nikola Milina u središnjem Dnevniku HTV-a komentirao je nekoliko napada na državne dužnosnike i službenike te paljevinu automobila rekavši da su to izolirani slučajevi, a izvijestio je i da su uhitili muškarca u Osijeku kojeg povezuju s paljevinom vozila sutkinje. 

Prema saznanjima koja smo do sada prikupili, to nema nikakve veze s obavljanjem njezine sudačke dužnosti ili bilo kakvim predmetima koje ta sutkinja obavlja, rekao je Milina.

Građane je posebno šokirala pucnjava u Splitu koja se dogodila nedaleko od vrtića i škole. Ranjen je 36-godišnjak, otprije poznat policiji.

- PU Splitsko- dalmatinska radi sve što se radi u takvim slučajevima. Nema razloga za zabrinutost. Imamo podatke osoba koje se dovode u vezu s tim događajima, fotografije su objavljene. Pozivam građane da nam dojave bilo koju korisnu informaciju kako bi mogli uhititi te osobe, poručio je Milina. 

Tijekom noći su na otoku Cresu izgorjela dva osobna automobila. Prema priopćenju policijske uprave primorsko-goranske županije radilo se o automobilima dvojice policajca.

- Radimo sve je potrebno. Prikupljamo sve obavijesti. Načelnik PU je također na području Cresa i utvrđuju se sve okolnosti. Ima policija i inače puno sigurnosnih događaja, imali smo ih iza vrijeme uskršnjih blagdana ali ih je policija uglavnom uspješno razrješavala, istaknuo je.

U relativno kratkom vremenu tako se dogodilo nekoliko napada na državne dužnosnike. Na Cresu su nastradali policajci, u Osijeku sutkinja Županijskog suda, a u Splitu državni inspektor. Milina smatra da se tu ipak ne radi o pojavnostima. 

- Mogu reći da smo uhitili osobu u Osijeku koju povezujemo s paljenjem vozila u Osijeku. Prema saznanjima koje smo do sada prikupili to nema nikakve veze s objavljenjem njene sudačke dužnosti. Dakle, u pravilu mogu reći da nemamo pojavnosti. To su iznimni slučajevi, izolirani da se dogode takva kaznena djela na štetu državnih službenika ili dužnosnika. Osumnjičeni za palež u Osijeku uhićen je danas. Radi se o muškarcu, rekao je Milina. 

Zamoljen da komentira priopćenje Vrhovnog suda i izjavu predsjednika Vrhovnog suda da očekuje da se provede najprofesionalnija moguća istraga o paležu osobnog automobila sutkinje osječkog Županijskog suda, Milina je rekao da policija svakom slučaju pristupa profesionalno.

- Policija svakom slučaju pristupa profesionalnom i to je nespretna i neprimjerena izjava koju gledaju i slušaju policijski službenici koji svakodnevno profesionalno obavljaju svoj posao bez obzira na to tko je žrtva. Nije naš posao da neki slučaj odradimo profesionalnije a neki manje profesionalno nego je naš posao da sve tretiramo na isti način. Tome u prilog govori da u zadnje tri godine imamo najbolje statistike što se tiče ukupne razriješenosti kaznenih dijela. Preko 70 posto, kaže. 

Naglašava kako godišnje bude oko 60 slučajeva paljevine od čega policija razriješi četvrtinu. 

Prema svim statistikama Hrvatska je tvrdi jedna od najsigurnijih zemalja na svijetu. Da bi to ostalo tako policija čini sve od sebe da bi predvidjela i pripremila se što bolje na moguće ugroze. 

- U ovim statistikama imamo sve veći udio razriješenih kaznenih dijela iz sfere organiziranog kriminaliteta, kriminaliteta droga što je najbitnije. Imamo 36 zločinačkih udruženja koje smo prošle godine procesuirali, 146 zločinačkih udruženja koji su povezani s organiziranim kriminalom u posljednjih 5 godina. To su sve iznimni rezultati koje ćemo probati nastaviti. Sve to stavlja hrvatsku policiju, posebno u kriminalitetu droga, među vodeće policije u području Europske unije, a samim time i na međunarodnoj razini, zaključio je Milina. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!