Zabranjeni automobil na otoku, vlasnik kaže: Zbog potrebe, a ne šale!

17.06.2021.

21:43

Autor: Stanko Čulina/I.B./Dnevnik/IMS/HRT

Branko Gašljević je prije dva tjedna na Susak dopremio i automobil

Branko Gašljević je prije dva tjedna na Susak dopremio i automobil

Foto: Dnevnik HTV-a / IMS

Veliku pozornost u medijima izazvala je vijest da se na malom otoku Susku u lošinjskom arhipelagu pojavio tajanstveni automobil, unatoč odluci da je Susak pješačka zona i automobili nisu dozvoljeni. 

Suščani su suzdržani u komentarima. Kažu tek da je muškarac, koji je doveo automobil na otok, ranije imao zagrebačku registraciju, a sada ima riječku.

Novinar HRT-a Stanko Čulina u Gornjem Selu zatekao je Branka Gašljevića, koji je prije dva tjedna na otok dopremio i automobil. Inače, Gašljević je na otok Susak sa suprugom došao prije 30 godina, a 16 godina je stalni stanovnik otoka.

Vlasnik Gašljević kaže da automobil ima zbog potrebe, a ne šale. Napominje da ga je dovezao na otok jer više ne može hodati.

I nije to prvi automobil na otoku. Bilo je tu prije i "fićeka", a sada ima desetak traktora i motora. No budući da je Susak proglašen pješačkom zonom, automobili su zabranjeni.

- Donesena je odluka 2011. da su to pješačke zone. Znači, niti u jednom dijelu otoka se ne smije voziti tim zonama osim traktora, kazala je Tanja Jović, voditeljica Odjela za urbanizam Grad Mali Lošinj. I ta je vožnja ograničena, samo na prijevoz stvari i materijala.

Zbog automobila su, kod Branka Gašljevića, bili i policajci i komunalni redar. Kaže da su mu rekli da bi automobil morao maknuti s otoka. Gašljević zna da je u prekršaju, da su Susak, Unije i Srakane u lošinjskom arhipelagu pješačke zone te da su tako brendirane u turističkoj ponudi.

Dalibor Cvitković, direktor turističke zajednice Mali Lošinj kaže da gosti upravo traže utočišta koja nisu urbana, gdje je mir, tišina i gdje nema prometa.

Branko Gašljević će priložiti medicinsku dokumentaciju i tražiti dozvolu od grada da koristi automobil u pješačkoj zoni otoka Suska.

Sada su na potezu grad i policija - dopustiti iznimku ili zabraniti sva cestovna prometala? Ili će pak, ostaviti samo jedno, kažu u šali Suščani - dobru, staru, "ruzinavu kariolu".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!