19:34 / 04.11.2021.

Autor: Šime Vičević/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Ne nazire se kraj sukoba između Milanovića i Banožića

Milanović i Banožić

Milanović i Banožić

Foto: HTV / HRT

Ne nazire se kraj sukoba između predsjednika Milanovića i ministra obrane Banožića. Novu rundu izazvalo je pismo koje je predsjednik poslao premijeru Plenkoviću.


Ured predsjednika jutros je najprije objavio pismo koje je Zoran Milanović prije tjedan dana uputio premijeru Plenkoviću.

 "Ukoliko Vaša Vlada nastavi s ovakvim postupanjem, odnosno ako Vaš ministar ustraje na politizaciji Oružanih snaga, po potrebi ću koristiti i odredbu stavka 5. članka 144. Ustava RH u segmentu obrane, a u svrhu zaštite interesa Republike Hrvatske."

Odnosi se to na zastupanje Hrvatske u Europskom vijeću, što je predsjednik dodatno objasnio u Gospiću.

- Na sjednice Europskog vijeća neću ići. Međutim, ako imate ovakve ministre, koji po pitanjima obrane i nacionalne sigurnosti putuju po inozemstvu bez ikakvih konzultacija onda imamo funkcionalni i politički problem, poručuje Milanović.

Na obljetnicu ustrojavanja Gardijske brigade "Vukovi", ističe predsjednik, bio je pozvan i ministar Banožić, koji je u Zagrebu ostao zbog sjednice Vlade.

- Što se tiče pozicija članica i članova Vlade, one su stabilne, a kako vrijeme odmiče, ministar Banožić najstabilniji. Toliko o poruci onima koji o tome pričaju u posljednje vrijeme potpuno neupućeni, kaže Andrej Plenković, predsjednik Vlade.

- Premijer ima problem, njegov je ministar u sukobu s načelnikom Glavnog stožera, to je ozbiljna stvar. Ja možda jesam za psihijatriju, ali za šefa klinike. Idem kod Svetog Oca za dva tjedna, strepim da Banožić i njegovu ostavku ne zatraži, poručuje Milanović.

- Ja mislim da je najveći problem što, a i to mislim da vi dobro prepoznajete, da nikad nije bio radnik i da ovo što mu se stavi na stol da on to priča. Mislim da bi trebao dobro pogledati u svom okruženju tko mu od tih savjetnika stavlja tako nešto na stol, kaže Mario Banožić, ministar obrane.

U Gospiću je predsjednik posjetio vojarnu s bojnikom Antoniom Tokićem, koji se u javnosti spominje kao mogući kandidat za novog zapovjednika Počasno-zaštitne bojne. Nije izostala kritika zbog materijalnog stanja, upućena MORH-u.

- Upozoravam da je potrebno biti ozbiljan i da za ljude koje si nespremne postavio na zapovjedne dužnosti odgovaraš. Premijer odgovara za te ljude. Njegov čovjek bez iskustva je doveden u poziciju da radi nered od prvog dana. Pogledajte ovo, bili ste unutra. Kako to izgleda? Kao Černobil!, kaže Milanović.

- Za vrijeme mandata Zorana Milanovića u vojarnu Gospić je, znate uloženo koliko kuna? Nula! Stvar je došla do toga da su se počeli postavljati zapovjednici mimo zakona. Bit će taj zato što je to moj. To je čisti oblik nepotizma, kazao je Banožić.

U poslijepodnevnim satima priopćenjem se oglasio i MORH.

"Ministar obrane postupao je u skladu sa zakonom i oštro demantiramo tvrdnje da to predstavlja zloupotrebu ovlasti koje mu daje zakon te maltretiranje i diskriminaciju časnika Hrvatske vojske."

Predsjednik i danas u prvi plan stavlja premijera i odgovara na njegove prijašnje izjave.

- Kak' da vam velim? Da se skuliram? Dobro, skulirat ću se, ok, gdje uči te fore, na internetu to skuplja valjda? Skuliran sam ja jako. Evo, pisao sam mu, nije odgovorio, kazao je Milanović.

- Ja sam zatražio ministra obrane da u ponedjeljak održimo jedan pripremni sastanak s kolegijem zapovjednika Hrvatske vojske kako bih osobno, neposredno od njih čuo koji su to problemi i otvorena pitanja, ako i postoje u Hrvatskoj vojsci, rekao je premijer Plenković.

Predsjednik se pak danas sastao s načelnikom Glavnog stožera i zapovjednicima svih grana Oružanih snaga. S premijerom će za isti stol u utorak, na sjednici Vijeća za obranu, kao i onoga za nacionalnu sigurnost.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!