19:22 / 11.11.2021.

Autor: Šime Vičević/T.V./Dnevnik/HRT

Sukob se nastavlja, ovoga puta zbog - mobitela

Sukob se nastavlja

Sukob se nastavlja

Foto: HTV / HRT

Nakon prekjučerašnje sjednice vijeća za obranu i vijeća za nacionalnu sigurnost - danas nova rasprava. Između ostalog i oko mobitela. 

Predsjednik Milanović na otvorenju natjecanja u tjelesnoj spremnosti, a uz njega admiral Hranj. I dok je upravo Hranj jučer bio u političkom fokusu, predsjednik danas proziva čelnika Sabora, koji se, tvrdi, nedopušteno koristio mobitelom na sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost.

- Već smo satima sjedili tamo, ja gledam - ne mogu vjerovati. Mislim, da se skinuo u tarzanice bio bih manje iznenađen, nego da vidim čovjeka, koji mu je to sastanak VNS-a, N-ti, on to ne zna. To zna i ministar pravosuđa, svi znaju, ali naš Gogić to ne zna. Ja kažem premijeru, gledajte, ako dobro vidim, predsjednik Sabora s igra s mobitelom, to je najstrože zabranjeno. To je to, rekao je predsjednik Republike Zoran MIlanović.

- Nakon stanke, koju smo imali između Vijeća za obranu i Vijeća za nacionalnu sigurnost, i na početku VNS-a ostao mi je mobitel, zaista, i nakon upozorenja, ja sam mobitel odnio tamo gdje je bio sve vrijeme tijekom sjednice Vijeća za obranu. To uopće nije bio problem niti je to tko problematizirao, ali vidim da se čak i takve situacije pokušavaju iskoristiti za difamaciju suprotne strane, uzvratio je predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

Sporan je predsjedniku Milanoviću i način na koji je Gordan Jandroković postavljao pitanja admiralu Hranju.

- Način je bio divljački, naprosto. Postoji jedan neurološki poremećaj grčkog naziva, koji, neću a sada govoriti jer je prost, kad ljudi ne mogu u sebi zadržati neke stvari pa onda u svakoj rečenici nekoliko puta krvavo opsuju. Imao je sinkopu četiri sata na sjednici, nije usta otvorio. A kad ih je otvorio, to je bilo za kavez, kaže Milanović.

Predsjednik Sabora prozivanja za divljaštvo odbacuje i tvrdi da je Milanović upadao u riječ Hranju.

- Onda je i meni počeo uzimati riječ jer sam inzistirao da se admiral očituje i nije dao govoriti njemu, pokušao je spriječiti mene i tu dolazi do jedne vrlo neugodne rasprave između Milanovića i mene, to je istina. Zaista je zadnji koji može bilo koga optuživati za divljaštvo, odgovara Jandroković. 

Predsjednik Milanović poslije je reagirao na društvenim mrežama. Tvrdi da nije upadao u riječ.

"Neće valjda jedan smušeni, sigurnosno nepismeni fićfirić, nakon što ga je jučer podmuklo pokušao navući da javno prozbori o (povjerljivim) detaljima sastanka, Admirala 'braniti' od predsjednika Republike i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga RH", objavio je predsjednik na društvenim mrežama.

Predsjednikova prozivanja zbog mobitela premijer naziva - bezveznim komentarom.

- On vodi bitku protiv HDZ-a. On naziva HDZ nacističkom strankom, on je nazvao Banožića "gaulajterom". To radi netko za koga je korona karijes, a epidemiologija "mambo jumbo" i tko krši zakone, Zakon o sudovima, Zakon o blagdanima i neradnim danima i Zakon o obrani, ustvrdio je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

- Laprdaju o sadržaju razgovora Vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu, što je, po meni, na razini krivičnog djela. Prvi put smo čuli da se premijer i Jandroković Njonjo usude govoriti što je bilo na sastanku na koji se ne smije ni mobitel unijeti, poručio je milanović.

- Ovakvog primitivnog, prostačkog, niskog diskursa na političkoj sceni Hrvatske s te razine nije bilo. Navikavamo se na primitivizam, divljaštvo, nekulturu i vrijeđanje, kaže Plenković. 

Imao je predsjednik što poručiti i o ministru Banožiću.

- Kako se potpisuju ministarske odluke u sivoj zoni, ja to vidim, gledam, on valjda ne zna da ja to vidim. Pa ćemo razgovarti o tom je li to kazneno djelo. Možda je i Gabikin nasljednik u problemu. Ministar neće govoriti u vojarnama dok ne vrati brigadira Burčula, bio je kategoričan predsjednik Republike.

- Zabraniti mi ne može. Može mi raditi scene, kao što je to bilo učinjeno u Požegi. Ja ga pozivam da iznese to van, a ja ću, kao i prije ovih 7, 8 puta, kad se išlo s ciljem blaćenja mene osobno, argumentirano odgovoriti, poručio je ministar obrane Mario Banožić

A dok predsjednik ukazuje i na angažman Dijane Čuljak u MORH-u, ministar Banožić tvrdi - angažirana je u svrhu novog modela komunikacije ministarstva za iznos koji nije značajan.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!