19:28 / 14.02.2022.

Autor: Dominique Bratović-Vela/Dnevnik HTV-a/IMS/HRT

Nakon samotestiranja bilo je i pozitivnih učenika, bez simptoma

Počelo samotestiranje učenika

Počelo samotestiranje učenika

Foto: HTV / HRT

Počelo je samotestiranje učenika. Većina škola podijelila je testove još u petak, dok će ih drugi dobiti danas. Testiranje bi se trebalo provoditi jedanput tjedno, u pravilnim razmacima. Iz škola dolaze podaci - ima pozitivnih učenika, većinom bez simptoma, koji su ostali kod kuće umjesto na nastavi - što je, ističu epidemiolozi - i bio cilj samotestiranja. A broj novih slučajeva i dalje pada - danas oko tisuću novozaraženih, no broj preminulih i dalje je velik - čak 64 osobe. U bolnicama je malo više od 2 tisuće pacijenata, 146 na respiratoru.


U školama u kojima su testovi podijeljeni u petak, već se znaju i prvi rezultati samotestiranja učenika.


- Nekolicina učenika je ispala, zaista, jučer navečer pozitivna i to su odmah roditelji javili razrednicima i ti učenici, naravno, danas nisu u školi, rekla je ravnateljica OŠ Scuola elementare Dolac iz Rijeke, Dunja Kučan Nikolić.


- Samo jedan roditelj se povratno javio, dijete bez simptoma, testirano, pozitivno, naravno da je ostalo doma, kaže Marita Guć, ravnateljica splitske OŠ Manuš.


Cilj samotestiranja i jest, ističu epidemiolozi, na vrijeme otkriti asimptomatske učenike, a zdrave što dulje zadržati u školi. 


- Bit će pozitivnih i među onima koji su bez simptoma, ali i među onima koji imaju blage simptome bolesti, ističe prim. dr. sc. Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a. 


U slučaju kontakta s pozitivnom osobom, u samoizolaciju će samo oni učenici koji se ne samotestiraju.


- Mislim da je to izvrsno, jer sam i sam već dva i pol tjedna bio doma zbog izolacije i to je moglo prići kraju puno brže da se ta mjera uvela prije mjesec dana, rekao je maturant riječke Srednj talijanske škole, Marcel Brozović.


Samotestiranje je dobrovoljno, ne možemo znati koliko je roditelja ili učenika uzelo testove, a da ih nije upotrijebilo, ističu ravnatelji.


- Normalno, roditelj uvijek traže objašnjenje, ali to je stvarno jedna preporuka, na dobrovoljnoj bazi, Kaže Dijana Radić Škara, ravnateljica Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole, Zadar.


- Nismo je testirali, nit ćemo je testirat, nit ćemo potpisat, kazao je jedan otac s Brodarice.


- Neki roditelji šalju neka očitovanja školama, za tim nema potrebe, rekli smo da djeca koja se neće testirati neće imati nikakve sankcije, rekla je Maja Morić Kulušić, predsjednica Udruge ravnatelja osnovnih škola Šibensko-kninske županije.


Sva očitovanja i primjedbe proslijedite Ministarstvu, poručuje državni tajnik. Komentirao je i pojavu prodaje testova na društvenim mrežama.


- Netko je vidio šansu da nešto ušićari, netko to možda radi iz zabave, toga je bilo prije, toga će biti, ne vjerujem da će biti toliko da ugrozi cilj ove mjere, rekao je državni tajnik Ministarstva znaosti i obrazovanja, Tomislav Paljak.


Samotestiranje će se provoditi mjesec dana, druga pošiljka testova u škole stiže sljedeći tjedan - za primjenu prije povratka u školu nakon praznika.


Popravi li se tako školska epidemiološka slika, najavljuje, na red može doći i ukidanje maski.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!