"Oko 1 posto učenika pozitivno, to su asimptomatski slučajevi"

14.02.2022.

07:46

Autor: U mreži prvog/Hrvatski radio/HRT/V.G.

U mreži Prvog

U mreži Prvog

Foto: HTV / HRT

Od danas počinje samotestiranje učenika prije polaska u školu, a time i prekid samoizolacija. Većina škola je već u petak učenicima ili roditeljima podijelila dva kompleta testova, a HZJZ objavio je video uputu kako provoditi za samotestiranje.

Predsjednica udruge osnovnoškolskih ravnatelja Antonija Mirosavljević rekla je u emisiji "U mreži Prvog" kako s terena imaju informaciju da je većina učenika testirana. Otkrila je i koliko je sinoćnjim testiranjem utvrđeno pozitivnih učenika:

- U mojoj školi je možda 1 posto, znači desetak učenika i takva je situacija po ostalim školama. Riječ je o asimptomatskima, sinoć otkrivenima testiranjem, rekla je Mirosavljević.

Svima je dosta online nastave

Svega nekoliko roditelja, oko 1 do 2 posto, potpisalo je izjavu o netestiranju. Mirosavljević je rekla da većina roditelja podržava testiranje.

- Svima je dosta online nastave, da zdravo dijete sjedi kod kuće, rekla je.

Upitana je li testiranje učenika trebalo uvesti na početku školske godine, Mirosavljević je odgovorila:

- Možda, ali opet možda nije bio trenutak i vrijeme. Nama je sad mjera dobrodošla, osim mentalnog zdravlja djeca nam dosta zaostaju  s gradivom, učitelji se iznimno trude.

Mirosavljević je poručila roditeljima kako nisu razrednici ti koji su donijeli odluku o testiranju učenika niti su ti koje treba prozivati.

- Često smo imali slučajeve gdje roditelji svo to negodovanje svaljuju na razrednike, smatram da to nije u redu, mi provodimo upute. Postoje druge adrese na koje se oni mogu žaliti, poručila je Mirosavljević.

Učenici nemaju problema sa samotestiranjem

Član predsjedništva udruge srednjoškolskih ravnatelja Zlatko Stić rekao je kako u Zagrebu nisu još podijelili sve testove.

- Ukupno sam dobio 9 odgovora od roditelja da će potpisati da ne žele da se dijete testira, od 1010 učenika. Koliko sam vidio učenici s tim nemaju problema, više imaju neki roditelji, to se vidi po traženju da mi ispunimo različite papire kako bi dokazali zašto se to provodi, rekao je Stić dodajući kako nastava uživo nema alternativu.

Zamolio je roditelje da poštuju odluku o testiranju kako bi nastava mogla ići što dulje uživo.

Stić je rekao kako razrednici imaju WhatsApp grupe u kojima roditelji javljaju rezultate testiranja. S druge strane, ako su svi u kolektivu pristali na testiranje, onda javljaju samo oni koji su pozitivni.

- Sad je ovo prednost da se asimptomatski slučajevi otkriju. Moramo vjerovati jedni drugima, poručio je Stić dodajući da ne zna kolika je vjerojatnost da bi učenici mogli lažno prijavljivati da su pozitivni kako bi izbjegavali ispite.

Stić je rekao kako je u dopisu roditeljima zamolio sve učenike da se testiraju.

- Ja sam tri puta cijepljen i opet sam dobio bolest, rekao je.

Stić je rekao kako ne očekuje prosvjede pred školama zbog samotestiranja te je još jednom sve roditelje pozvao na suradnju. S njim se složila i Mirosavljević dodajući da je odluka u interesu učenika.

Preprodaja testova

Državni tajnik ministarstva obrazovanja Tomislav Paljak rekao je kako nema podatak održava li se od danas nastava u svim školama po A modelu.

- Sredinom prošlog tjedna imali smo šest škola po C modelu, što je bitno smanjen broj u odnosu na vrijeme kad je omikron bio u punoj snazi. Ideja je da obuhvat učenika u školi bude što veći, tamo gdje je to najbolje i najprirodnije za obrazovanje i njihov razvoj.

Na društvenim mrežama pojavila se informacijama da srednjoškolci preprodaju testove na koronavirus po 15-20 kuna. Paljak je rekao kako time nije iznenađen.

- Škola je živi organizam, škola prati ono što se događa u društvu, takve su pojave moguće, nije to ništa iznenađujuće. Netko je vidio šansu da ušićari, netko to radi iz zabave. Toga je bilo prije, toga će biti. Ne vjerujem da će pojavnost biti takva da bi ugrozila bit ove mjere, rekao je.

Paljak je istaknuo kako testovi nisu stigli u sve škole.

- Ne primam informacije da je negdje bilo zastoja, danas-sutra ta prva samotestiranja će krenuti, poručio je.

Ukidanje maski u školama?

Svakodnevno dobivaju, kazao je, upite o samotestiranju.

- Mislim da je situacija jasnija, upita je puno manje, mislim da je i video na dobar i slikovit način pokazao kako to treba raditi. To je najblaža moguća mjera u ovom trenutku, a koja bi mogla polučiti ono što želimo - da zdrava djeca budu u školama, rekao je.

U slučaju lažnih dojava o pozitivnim testovima, Paljak je rekao da će se cijeli razred zbog jednog učenika morati dodatno testirati cijeli razred.

- Učenici koji su preboljeli ili su cijepljeni, te su oslobođeni samoizolacije, ako odluče mogu ići na samotestiranje kada se dogodi proboj virusa, posebno ako je to u kućanstvu.

Paljak se osvrnuo i na nošenje maski.

- Kako ćemo ići prema kraju školske godine, mi mislimo da bi samotestiranje moglo dovesti do ukidanja maski, ali nećemo o tome u ovom trenutku govoriti. Ovo će doprinijeti da slika bude čišća i ako tako bude, postoji mogućnost da razgovaramo o maskama, rekao je.

Samotestiranje može spriječiti širenje virusa

Ivana Pavić Šimetin
, zamjenica ravnatelja HZJZ-a, smatra kako testiranje učenika može spriječiti širenje zaraze u školama.

- Ona je postavljena na način da nije veliko opterećenje za roditelje i učenike.  To će sigurno povećati sigurnost u školi i održati nastavu u učionicama, rekla je.

Naglasila je kako mnogi učenici imaju blage simptome bolesti što se kod mnogih uopće ne prepozna.

Neki sindikati poručuju da će se testiranje pokazati neučinkovitim, a ističu i nepouzdanost testova.

- Cilj ovakvog rutinskog testiranja u kolektivu nije da svi uvijek imaju negativan nalaz, nego je cilj da se ponavljanjem testiranja otkriju oni bez simptoma ili onih s blagim simptomima i maknu iz sustava. Redovitim testiranjem cilj je da pozitivni budu u samoizolaciji i ne šire zarazu, pojasnila je Pavić Šimetin.

Kao problem istaknuto je testiranje učenika u slučaju kada je netko od ukućana pozitivan. 

- Netko tko ne sudjeluje u samotestiranju ne može biti oslobođen samoizolacije. Oni koji sudjeluju u programu, ako imaju obiteljski kontakt koji daleko povećava rizik za zarazom, a nisu cijepljeni ili preboljeli COVID, trebaju se učestalije testirati kroz to vrijeme, sedam dana od posljednjeg kontakta ako se ne mogu odvojiti od ukućana, koliko je on u izolaciji, te još sedam dana nakon toga.

- Mora se sudjelovati u redovitom testiranju, i testiranju svaki drugi dan, dodala je.

Pavić Šimetin je pojasnila tko snosi trošak takvog učestalog testiranja:

- S obzirom da je to obiteljska situacija, i da se svaka obitelj može zaštititi cijepljenjem, onda je to ipak nešto što je na obitelji.

- Svi mi koji smo oslobođeni karantene, oslobođeni smo pod uvjetom da se u slučaju kontakta samotestiramo prvi ili peti do sedmi dan. Tako piše u uputama, to nije novost. Dijete koje je oslobođeno samoizolacije, ako ne sudjeluje u redovnom testiranju, nakon kontakta mora se testirati u vlastitom aranžmanu. Najbolje za sve je da svi sudjeluju u ukupnom programu, testiraju se redovito jednom tjedno i kada se pojavi bolest, rekla je Pavić Šimetin dodajući da cijepljeni imaju manju šansu da se zaraze, ali da ona nije potpuno isključena.

Što ako u razredu bude više pozitivnih?

- Oni koji sudjeluju u samotestiranju idu u izolaciju, ako im je nalaz pozitivan, bez obzira na to kakva je situacija u razredu. U samoizolaciju će ići učenici koji ne sudjeluju u redovitom samotestiranju, pojasnila je Pavić Šimetin.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!