10:29 / 14.02.2022.

Autor: Irena Košar/HRT

Počelo samotestiranje, razgovarali smo s učenicima i roditeljima

Počelo samotestiranje, razgovarali smo s učenicima i roditeljima

Počelo samotestiranje, razgovarali smo s učenicima i roditeljima

Foto: HTV / IMS

Počelo je dobrovoljno testiranje učenika, time i prekid samoizolacije za učenike koji ga provode. Neki učenici još su u petak dobili testove i upute za testiranje, dok će ih drugi dobiti danas. Testiranje bi se trebalo provoditi jednom tjedno, u pravilnim razmacima. Ono nije obvezno, nego dobrovoljno. Većina roditelja preuzela je testove, a oni koji nisu htjeli, potpisali su poseban obrazac.


Provjerili smo kakva je situacija na terenu. U nekim školama već su poznati prvi rezultati dobrovoljnog testiranja učenika brzim antigenskim testovima.

- Nekoliko učenika sinoć je zaista bilo pozitivno i to su odmah roditelji javili razrednicima i ti učenici naravno danas nisu u školi, kaže za HRT Dunja Kučan Nikolić, ravnateljica OŠ "Scuola elementare Dolac" iz Rijeke.

Zagreb: U elektrostrojarskoj školi 23 roditelja neće testirati djecu

U Zagrebačkoj elektrostrojarskoj školi samo su se 23 roditelja izjasnila da neće testirati svoje dijete.

- Mi smo većinu testova podijelili u petak, jedan dio podijelit ćemo danas jer su nam djeca bila na praktičnoj nastavi kod obrtnika. Po prvim rezultatima nijedan učenik nije bio pozitivan dosad, a zasad su se samo 23 roditelja izjasnila da ne žele testirati svoju djecu - rekao je jutros za HRT Anto Delač, ravnatelj Elektrostrojarske obrtničke škole u Zagrebu. Djeca će se, dodaje, uglavnom testirati u nedjelju navečer ili ponedjeljak ujutro prije nego što dođu u školu, dok će oni koji idu na praktičnu nastavu tijekom tjedna to činiti ovisno o danu kada odlaze na praktičnu nastavu.

Za prvu fazu samotestiranja svaki učenik dobio je po dva testa.

- Testirao sam se i smatram da je mjera dobra ideja jer pridonosi manjem broju zaraženih učenika u školi - kaže nam Noa, učenik iz Rijeke.

Preporuka je da se učenici testiraju ponedjeljkom prije nastave ili nedjeljom prije spavanja. No ovisno o distribuciji testova to može biti i neki drugi dan. Važno je da razmak između dva testiranja bude podjednak.

- Dobili smo dva paketa, sve je uredno, nije nikakav problem, traje kratko i dobro je to, kaže nam jedan otac iz Pule.

Ivana Njanjara, predsjednica Vijeća roditelja iz OŠ Brodarice, smatra da će većina roditelja testirati djecu, jer je to - kaže - jedan korak bliže tomu da djeca budu što manje u samoizolaciji.

Oni roditelji koji ne žele testirati djecu dobili su obrazac koji trebaju potpisati. Oni neće preuzeti testove, nego će potpisati izjavu da se ne slažu sa samotestiranjem učenika.

- To je jako mali broj u cijeloj školi, nekih dva posto roditelja se ne slaže - kaže nam Andrijana Herceg, profesorica hrvatskog jezika u Gospodarskoj školi u Varaždinu.

U slučaju kontakta s pozitivnim osobama, u samoizolaciju idu oni učenici koji se ne testiraju. Očekuje se da će se u mjesec dana - koliko će se samotestiranje provoditi, znatno poboljšati epidemiološka slika u školama.

Slična je situacija i u ostalim školama. Većina je testove dobila, no neke škole još čekaju isporuku.

Predsjednica udruge osnovnoškolskih ravnatelja Antonija Mirosavljević rekla je u emisiji "U mreži Prvog" Hrvatskog radija kako s terena imaju informaciju da je većina učenika testirana.

Otkrila je da je u njezinoj školi sinoćnjim testiranjem utvrđeno oko jedan posto pozitivnih učenika, a takva je situacija i u ostalim školama. Riječ je, dodala je, o asimptomatskim slučajevima.

S druge strane samo od jedan do dva posto roditelja potpisalo je izjavu o netestiranju.

Član predsjedništva Udruge srednjoškolskih ravnatelja Zlatko Stić rekao je kako u Zagrebu nisu još podijelili sve testove. Dodao je da je ukupno dobio devet odgovora od roditelja koji će potpisati da ne žele da se dijete testira, od 1010 učenika.

Smatra da samotestiranje nije problem učenicima, nego nekim roditeljima, što se, dodao je, vidi po traženju da im ispune različite papire kako bi dokazali zašto se to provodi.

Nastava uživo nema alternativu

Sugovornici su zaključili da je svima dosta online nastave i da nastava uživo nema alternativu te su zamolili roditelje da poštuju odluku o testiranju kako bi nastava mogla ići što dulje uživo.

Državni tajnik u Ministarstvu obrazovanja Tomislav Paljak rekao je da nema podatak održava li se od danas nastava u svim školama po modelu A.

O informaciji da srednjoškolci preprodaju testove na koronavirus koja se pojavila na društvenim mrežama, Paljak je rekao kako time nije iznenađen.

Iako se preporučuje da se učenici testiraju ponedjeljkom prije nastave ili nedjeljom prije spavanja, testiranje se može obaviti i neki drugi dan u tjednu, no važno je da se ono provodi jedanput tjedno i da razmak između dva testiranja bude podjednak, preporuke su HZJZ-a.

Negativan rezultat testa roditelj bilježi u učenikovu bilježnicu koju učenik predočuje u školi ili na neki drugi način na koji odredi škola, dok pozitivan rezultat samotesta roditelj javlja školi i liječniku, a učenik s pozitivnim rezultatom ostaje kod kuće u izolaciji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!