Izgradnja Jarunskog mosta gradskoj vlasti više nije prioritet

21.03.2023.

19:50

Autor: Josip Gavranović/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Ništa od Jarunskog mosta?

Ništa od Jarunskog mosta?

Foto: Dnevnik / HTV/HRT

Izgradnja Jarunskog mosta gradskoj vlasti više nije prioritet. Štoviše, javno govore da su se promijenile okolnosti vezane za taj megaprojekt koji Zagrepčani čekaju više od 40 godina. Posljedice će najviše osjetiti 300 tisuća stanovnika zapadnog dijela grada gdje su prometni kolapsi i gužve svakodnevica.

Jutarnje gužve i stajanje u kolonama riješili bi se na zapadnom dijelu grada izgradnjom Jarunskog mosta. No čini se kako projekt za koji već postoje dokumenti i podržava ga struka - nije zanimljiv gradonačelniku Tomaševiću.

- Ja mislim da je prvo nulta točka da ojačamo postojeće mostove prije nego što gradimo novi most i to je nešto što se možda politički neće toliko vidjeti kao novi most, ali ja ću mirno spavati jer znam da sam napravio apsolutno sve što je potrebno da ovaj grad bude sigurniji ako bude novi potres, rekao je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević

Slaba je to utjeha Milici Sparavalo čija je kuća oštećena u potresu, ali ne smije ju obnavljati jer se nalazi na budućoj trasi prometnice koja bi jednom išla prema mostu. Zbog svega toga život joj je pretvoren u kaos, a zemljište ne smije ni prodati.

- Nama više čekanje nema smisla. Pustite nas da možemo raspolagati svojom imovinom, kaže Milica Sparavalo. 

Njezina kuća samo je jedan od 150 objekata koji se nalaze na trasi i čekaju rušenje. Stručnjaci kažu da je Jarunski most klasičan primjer kršenja različitih zakona koji su na kraju doveli Grad u nepovoljnu situaciju.

- Izdavale su se građevinske dozvole u koridorima koji su bili definirani GUP-om i nekim drugim dokumentima i to je ono što je problem. Problem je što je država neke stvari legalizirala, rekao je Marko Ševrović, Fakultet prometnih znanosti u Zagrebu.

Jarunski most trebao se graditi zapadno od istoimenog jezera. Povezivao bi zapadni dio grada i Novi Zagreb i njime bi dnevno prometovalo 15 tisuća vozila. Planiran je i tramvaj. Nastavak projekta podržao je i dio oporbe - čak su predložili i amandman kojim bi se stvar pomaknula s mrtve točke.

- Tim amandmanom smo predvidjeli 2 milijuna eura za izradu projektne dokumentacije, to je glatko odbijeno, znači ne smanjeno, nego odbijeno i već se tu vidjelo da njima taj projekt nije u fokusu, rekao je Kristijan Jelić, gradski zastupnik HSLS-a.

Most, umjesto da bude rješenje, postao je problem svima - stanarima koji žive na trasi, radnicima koji odlaze na posao i Gradu koji se prometno guši.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!