Računima za plin šokirane su i bolnice

31.01.2022.

19:22

Autor: Ana Zadro/T.D./Dnevnik/IMS/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Slavko Midzor / PIXSELL

Nakon šokiranih poduzetnika u glavnom gradu, šok i u zagrebačkim bolnicama u državnom vlasništvu. Račun za plin za ova dva zimska mjeseca veći je nego račun za cijelu 2020. godinu. Rješenje se još ne nazire. 


Grijanje i klimatizacija za 68 tisuća četvornih metara, parna sterilizacija, kuhanje. Kotlovnica KB-a Dubrava najveća je bolnička kotlovnica u Hrvatskoj. Račun za plin u prosincu šokirao ih je.

- Prošle godine za istu kubikažu plina platili smo 800 tisuća kuna, a ove godine za malo manji potrošak u kubikaži platili smo 3 milijuna 800 tisuća kuna, istaknuo je Elkaz Ćehajić, voditelj sektora tehničkih poslova KB-a Dubrava.

To je 73 posto računa za cijelu 2020. Isti problem ima i KB Merkur. U prosincu 2020. platili su plin 178 tisuća kuna, godinu dana poslije račun je 740 tisuća.

U bolnici Sveti Duh zasad odolijevaju visokim računima za energente jer se griju preko Toplane. Plin upotrebljavaju za kuhanje i plamenike u laboratoriju, a povećanja nije bilo.

- Naš vlasnik i osnivač, dakle Grad Zagreb, u naše je ime ugovorio fiksnu cijenu plina, odnosno cijenu po jediničnom volumenu. Mi smo zapravo zaštićeni ugovorom, kao i cijeli niz drugih poduzeća u vlasništvu Grada Zagreba, rekla je Ana-Maria Šimundić, ravnateljica KB-a Sveti Duh.

Zato su privatni poduzetnici na sto muka. Tvornici baterija i akumulatora u Zagrebu račun za plin veći je za 350 posto.

- Postotan rast cijena jednostavno je neizdrživ. Pa ne može ugostitelj rast cijene ugraditi u povećanje cijene kave ili nečega drugoga. Kao što ni onaj proizvođač ne može taj rast cijene, niti ga mi možemo ugraditi u finalnu cijenu svog proizvoda jer vam ga nitko neće kupiti, rekao je Ivan Miloloža, predsjednik Uprave Munje d.d.

Iz Gradske plinare-opskrbe o toj temi danas nisu željeli govoriti. Bez konačne potvrde tako je ostala i najava da bi kućanstvima plin od travnja mogao biti skuplji i 70 posto.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!