Obnavlja se ZET-ov zastarjeli vozni park

16.06.2023.

19:45

Autor: Zvjezdana Heina/Dnevnik/HRT/IMS/B.B.B.

Novi zagrebači tramvaj

Novi zagrebači tramvaj

Foto: HTV / HRT

Napokon se mijenja zastarjeli vozni park zagrebačkog ZET-a. Potpisan je ugovor o isporuci prvih 20 modernih niskopodnih tramvaja. Projekt je vrijedan 40 milijuna eura i u cijelosti je financiran europskim novcem. Osim obnove voznog parka, obnavljuju se i planiraju nove tramvajske pruge kako bi se nakon dvadeset godina neulaganja napokon modernizirala prometna infrastruktura naše metropole.


Zagrebačkim ulicama, vjerovali ili ne, voze i poneki tramvaji pedesetogodišnjaci. Prilično zastarjeli vozni park do kraja 2025. zamijenit će dvadeset novih naručenih tramvaja.

- Dugoročniji plan je nabava 60 ovakvih tramvaja , ovo je prva tranša a modernizacija ide u tri pravca obnova infrastrukture , obnova voznog parka u segmentu autobusa i tramvaja a treće je prelazak na alternativna goriva, rekao je Marko Bodganović, predsjednik Uprave ZET-a.

Nakon 14 isporučenih crvenih tramvaja za Latviju, Končar je spreman za novu narudžbu ovaj put prepoznatljivih plavih, zagrebačkih tramvaja.

- Tramvaj je uz vlakove jedan od najvažnijih visokotehnološki proizvoda hrvatske industrije. S ovim ponovo stvaramo reference za daljnji izvoz ovih proizvoda, nadovezao se Gordan Kolak, predsjednik Uprave Končara.

Vožnja tramvajem i autobusom za sada neće poskupjeti unatoč ambicioznim planovima modernizacije voznog parka, tvrdi gradonačelnik.

- Sa ministarstvom prometa dogovaramo kupnju stotinjak novih autobusa bilo na električnu energiju ili vodik, i idemo naprijed. Razvili smo i aplikaciju Moj Zet koju je skinulo oko 50 tisuća korisnika, rekao je Tomislav Tomašević, zagrebački gradonačelnik.

Investicije se financiraju europskim novcem


Nove investicije financiraju se iz europskih fondova i bit će ih u prometu mnogo više.

- Osigurano je dodatnih 25 milijuna eura iz Novog financijskog razdoblja i uvjeren sam da ćemo u Zagrebu i drugim gradovima biti puno ovakvih potpisivanja, otkrio je Dragan Jelić, ravnatelj SAFU-a.

Ministarstvo prometa u protekle četiri godine Zagrebu je dodijelilo oko 120 milijuna eura za važne infrastrukturne projekte.

- Tu je spoj na zračnu luku, novi autobusi na alternativna goriva struju ili vodik, novi tramvaji ..to su veliki prometni projekti i činjenica je da Zagreb vapi za tim projektima, ustvrdio je Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture.

Nove tramvaje nabavlja i Osijek, dok će Zagrebom, do isporuke novih, voziti i desetak rabljenih koje gradonačelnik planira uskoro nabaviti. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!