Uskoro bi trebala početi obnova srednje škole u Glini

01.08.2022.

07:02

Autor: Dominique Bratović Vela/Dnevnik/HRT

Nastava za srednjoškolce iz Gline održavat će se u modularnom objektu

Nastava za srednjoškolce iz Gline održavat će se u modularnom objektu

Foto: Screenshot / HRT

Čak 12 posto manje prvašića - na jesen će u škole u Sisačko-moslavačkoj županiji. U srednje je škole upisano 59 učenika više nego godinu prije. U županiji pogođenoj potresom obnavlja se 12 školskih zgrada i domova. Od investitora do izvođača - svi se nadaju da radovi neće zapeti - jer učenik ili obitelj koja ode iz županije, teško se vraća.

Glinski srednjoškolci ovu školsku godinu proveli su u modularnoj, zamjenskoj školi. A uskoro bi trebala početi obnova zgrade vrijedna 14 milijuna kuna.

- Radovi počinju vrlo brzo i veseli nas da se što prije vratimo u našu staru zgradu, kaže ravnateljica Srednje škole Glina Marija Margušić Novosel.

A umjesto u svoju staru zgradu - koja se obnavlja kao zaštićeno kulturno dobro - petrinjski srednjoškolci trebali bi u novu zgradu, u krugu tvrtke Gavrilović.

- Financirat će se kreditom Svjetske banke. Očekujemo da će oko 1.10., možda ranije, možda kasnije, započeti radovi. Plan radova za školu je 8 mjeseci, i očekujemo da će u 6. mjesecu biti gotova, da možemo pripremiti za 9. za useljenje, optimističan je ravnatelj Srednje škole Petrinja Milan Orlić.  


Mijenjao se projekt, mijenjao se ulagač, doniranu opremu čekaju već godinu dana, ali nadu ne gube.

- Očekivali smo u Petrinji da će to biti brže, dodaje Orlić.

Radovi već traju na novoj zgradi 1. osnovne škole u Petrinji, koju cijelosti financira mađarska vlada. Stara je škola teško oštećena u potresu. Obnova škole i sportske dvorane košta 190 milijuna kuna, a do sada je u županiji obnovljeno 12 obrazovnih objekata.

- Svaki tjedan otvaramo dva do tri nova gradilišta. Za sada smo zadovoljni dinamikom radova, ali bit ćemo zadovoljni kad se i posljednji sugrađanin vrati u svoj dom, napominje Ivan Celjak, sisačko-moslavački župan.

Novi dom sisačke Tehničke škole, koja je i Regionalni centar kompetentnosti u području elektrotehnike i računarstva, postat će bivša vojarna u Lađarskoj ulici - projekt vrijedan više od 76 milijuna kuna.

- Mi već duže radimo na području svemirske tehnologije. Prvi ćemo imati praktikum za svemirsku tehnologiju, on će biti smješten ovdje, ponosno kaže professor Stevče Arsoski iz Tehničke škole Sisak.

Stručnjake koje privuku svemirske tehnologije smjestit će u hostelu centra, a za 50-ak učenika obnavlja se i učenički dom u blizini. Dom će, kaže predstavnik izvođača prenamjene učeničkog doma, Hrvoje Bukovec, na tri etaže imati 25 soba, biblioteku, kuhinju i blagovaonu. Izvođači ističu kako se trude poštivati rokove, ali i kako nije jednostavno graditi na tom području.

- Povremeno se dešavaju neke novosti poput potresa, pa nas dodatno rastrese, ali navikli smo na to, kaže Tomislav Kovač, inženjer Regionalnog centra kompetentnosti.

I porast troškova gradnje iznenadio je sve, ali najvažnije je da se projekti ne zaustave, nadaju se ravnatelji škola - jer ako im se na Banovini ne ponudi budućnost ovdje, zaključuju, mladi će je potražiti drugdje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!