Više od 50 škola prijavljeno za cjelodnevnu nastavu

06.05.2023.

20:10

Autor: Dominique Bratović Vela/Dnevnik/HRT

Cjelodnevna nastava

Cjelodnevna nastava

Foto: HTV / HRT

Sinoć u 23 sata i 59 minuta završio je javni poziv školama za sudjelovanje u eksperimentalnom projektu Cjelodnevne škole. Točne podatke o broju škola koje su se javile ministarstvo obrazovanja, najavili su, objavit će idući tjedan.

Ministarstvo je prihvatilo dio primjedbi na e-savjetovanju na kojem je bilo više od 2000 komentara, program je izmijenjen i produljen je rok za prijavu.

Neslužbeno, većina prijava dolazi iz malih ruralnih škola, dok u velikim gradovima nije bilo puno interesa.

Zagrebačka osnovna škola Ivana Cankara prijavila se za projekt Cjelodnevne škole od jeseni. Odluku nisu donijeli ni brzo ni lako a sve treba na pravi način predstaviti i roditeljima.

- Još je nekoliko zagrebačkih ravnatelja tražilo suglasnost Grada, kao osnivača ali do posljednjeg dana za prijavu čekale su se odluke Učiteljskih vijeća i Školskih odbora, kaže ravnatelj Boris Počuča.

Što očekuju od cjelodnevne škole?


- Najbitniji u cijeloj priči je novac koji će doći za rad s darovitom djecom i stručno usavršavanje učitelja koji će provoditi taj dio. To je bitnije od opreme. Dobili smo obećanje da ćemo moći zaposliti i nove stručne suradnike, i učitelje tjelesnog te spremačice i domare - sve što nam je nekad falilo, dodaje Počuča.

Potporu za cjelodnevnu školu dobili su i u Gornjem Bazju u OŠ Ivana Gorana Kovačića. Ravnatelj Saša Topić kaže kako su roditelji upoznati s programom, smatraju ga korisnim i poželjnim za ovu školu i njihovu djecu. Zaposlenici su dovoljno motivirani i sposobni uključiti se, dodaje.


Program skraćen za jedan sat


A nakon primjedbi iz e-savjetovanja, program cjelodnevne škole u obveznom dijelu nastave skraćen je za jedan sat. U razrednoj nastavi, učenici su u školi 5 školskih sati s odmorima do 12:40. Stanka za ručak trajat će najviše 40 minuta, a nakon objeda djeca ponavljaju gradivo i pišu zadaće.

Tu završava obvezni boravak u školi za učenike razredne nastave. Oni stariji ostat će ipak malo dulje, do 14:40, zbog većeg broja predmeta. Poslijepodne je rezervirano za izborne aktivnosti - primjerice jezike, sport ili dramsku skupinu. Taj, neobvezni dio - završava u 17 sati.

Cjelodnevna nastava, neobavezni program

Cjelodnevna nastava, neobavezni program

Foto: HTV / HRT

Projekt cjelodnevne škole bit će uspješan, ističu u Udruzi osnovnoškolskih ravnatelja, ako se glas učitelja iz škola bude slušao.

- Bilo bi loše da eksperiment traje jednu godinu, jer nakon te godine nema evaluacije. Ovdje toga ima. S druge strane, oni koji su uključeni moći će cijelo vrijeme ukazivati na neke stvari koje se mogu poboljšati i promijeniti, kaže predsjednica Udruge ravnatelja osnovnih škola (HUROŠ) prof. Antonija Mirosavljević.

Prijavljene škole uglavnom iz manjih mjesta


Prema neslužbenim podacima, za cjelodnevnu školu prijavilo se više od 50 škola, većinom iz manjih mjesta, dok primjerice u Gospiću, Rijeci, Splitu, Karlovcu nije bilo interesa u školama koje su zadovoljavale uvjete.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!