21:03 / 11.02.2021.

Autor: HRT

Od ponedjeljka popuštanje mjera uz poziv na odgovornost

Kava za van

Kava za van

Foto: Sanjin Strukic / PIXSELL

Djelić starog normalnog od ponedjeljka. Kafići će nuditi kavu za van, otvaraju se škole stranih jezika, teretane, kladionice. Sve uz epidemiološka ograničenja. Na ovo blago popuštanje mjerodavni su se odlučili zbog bolje epidemiološke slike, ali i dalje od građana traže veliku dozu opreza.


- Coffee to go je sinonim za otvaranje ovih ugostiteljskih objekata koji su kompletno zatvoreni i to znači da će oni moći prodati čaj, moći će prodati neko drugo piće, rekao je Andrej Plenković, predsjednik Vlade.

- Oni koji nisu do sada radili, moći će raditi i prodavati ono što inače imaju na svome meniju s tim da nema otvaranja, nema terasa, nema sjedanja nego se uzme i šeta se, govori premijer.

Oni pak koji umjesto šetnje radije odlaze u fitness centre i teretane, također će doći na svoje.

- Što se tiče vježbanja, mora bit takvo da ne bude prevelika gužva i da se aerosolom ne prenosi virus, naglašava Andrej Plenković, predsjednikVlade.

Otvorit će se škole za strane jezike, ali i kasina, automat klubovi te kladionice.

- Moraju se poštovati epidemiološki okviri i tu će biti vrlo precizno to propisano, rekao je premijer.

Definirano je i da Vladine kompenzacijske mjere ostaju na snazi do kraja veljače.

- Želimo osigurati i mjere za fiksne troškove za cijeli mjesec i mjere za očuvanje radnih mjesta, naglasio je Josip Aladrović, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Inspektori će i dalje provjeravati drže li se svi propisanih mjera. I proteklog tjedna bilo je kršenja.

- Proveli su 19 837 nadzora poslovnih subjekata prilikom čega je utvrđeno 57 nepravilnosti i izdana su 63 usmena upozorenja. Zbog kršenja mjera propisanih odlukama nacionalnog stožera, utvrđena su 33 prekršaja, rekao je Davor Božinović, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova.

A hoće li se mjere dodatno ublažavati, znat ćemo početkom ožujka.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!