Od sutra očevi u Hrvatskoj imaju pravo na plaćeni dopust

31.07.2022.

20:28

Autor: Marija Milas/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Od sutra očevi u Hrvatskoj imaju pravo na plaćeni dopust

Od sutra očevi u Hrvatskoj imaju pravo na plaćeni dopust

Foto: - / Shutterstock

Plaćeni očinski dopust. Novo je to pravo očeva u Hrvatskoj, koje sutra stupa na snagu. Plaćeni dopust trajat će od 10 do 15 dana - ovisno o tome radi li se o jednom djetetu, blizancima ili više djece rođene u isto vrijeme. Dopust nije obvezan, no ako ga otac želi, poslodavac mu ga mora omogućiti. U suprotnom prijeti mu kazna od 10 do 50 tisuća kuna. Dopust će se moći koristiti do šestog mjeseca djetetova života. 

Na njega imaju pravo oni koji imaju devet mjeseci neprekinutog staža, ili dvanaest mjeseci s prekidima tijekom dvije godine.

- Roditeljski dopust sada evo u zadnjih nekoliko godina od 2017. do danas povećavamo treći puta, i dosadašnjih 5. 600 kuna ćemo povećati na 7. 500 kuna, što smatramo da će ipak značajno pomoći našim mladim obiteljima, poručila je državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željka Josić

Bit će zanimljivo vidjeti u kojoj će se mjeri očevi odlučiti iskoristiti svoje novo pravo. Na dopustu će primati punu plaću, ne na trošak poslodavca - nego države, za što je do kraja godine predviđeno oko 91 milijun kuna.

- Super je to da i očevi imaju svoj dopust kao što su imale i majke, to je za mene odlična stvar, rekao je jedan gospodin.

- Ja to podržavam, to je jako lijepa stvar, dodao je drugi.

- Mislim da je to u redu, pošto smatram da bi svaki partner trebao biti uz svoju partnericu kad se rodi dijete, biti uz nju, podržavati ju, mislim da je to korektno, naglasio je treći.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!