19:03 / 28.04.2021.

Autor: Nataša Ban/T.V./Dnevnik/HRT

Oporba traži odlazak ministra Beroša

Vili Beroš

Vili Beroš

Foto: Davorin Visnjic / PIXSELL

Zbog, kako ističu, afera u resoru zdravstva, oporba traži odlazak ministra Vilija Beroša. Idući tjedan u saborsku će proceduru uputiti zahtjev za njegov opoziv. Kažu - žele izbjeći političke konotacije da je riječ o predizbornoj aktivnosti. Na predsjednicima Vlade i Sabora sad je odluka kad će rasprava o opozivu doći na dnevni red - prije lokalnih izbora, između prvog i drugog kruga ili nakon izbora.


Pandemija je, a bolnice ostaju bez lijekova. Sumnja se i na pogodovanje pri odabiru tvrtke koja je za Ministarstvo zdravstva izradila neuspjelu platformu Cijepise. Vrijeme je da ministar Beroš ode, kaže šef oporbe. I poziva Državno odvjetništvo da sve istraži.

- Je li u svemu ovome, od pogodovanja do nemara, naglašavam riječ "nemara", za funkcioniranje sustava "Cijepise", došlo do ugrožavanja života i zdravlja ljudi? Jer ako se to dogodilo, onda ovdje postoje ozbiljni elementi kaznenog djela. Kaznenog djela protiv sigurnosti života i zdravlja ljudi, rekao je Peđa Grbin.

- Beroš treba otići, ali s njim treba otići i ova Vlada. Kaže gospodin Grbin "neka pronađu nekog drugog, neka zamijene ovu aplikaciju". Ja se bojim da bi se dogodilo kao u onoj pjesmi Natali Dizdar - zamijenit ću te gorim, poručio je pak Nikola Grmoja, Klub zastupnika Mosta.

Cijela je oporba ujedinjena.

- Treba Plenkovića ipak donekle razumjeti. Siguran sam da nikome ne bi bilo lako voditi stranku s presudom u kojoj bi i najboljima bilo teško pronaći 15, 16 ljudi bez afere. Lakše je biti blažen u neznanju, kaže Bojan Glavašević, Klub zastupnika Zeleno-lijevog bloka.

Vladajući, kad je riječ o budućnosti oporbene inicijative - nemaju sumnje.

- Nju ćemo odbiti kao i sve dosadašnje. Vama je svima jasno da, kada je netko zacementiran na 15%, onda umjesto da gleda kako da se organizira nastoji prebacivati odgovornost na druge, poručio je Andrej Plenković, predsjednik Vlade.

- Čini mi se da oporba pomalo ima neke mazohističke crte jer jako voli biti poražena u takvim postupcima u Saboru, poručio je Željko Reiner, potpredsjednik Sabora (HDZ).

Nijedan dosadašnji oporbeni zahtjev za opoziv nije bio uspješan, ali su ubrzo nakon rasprave, odlukom premijera, neki prozvani ministri napustili Vladu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!