Agencija u prekršaju: Na što morate paziti ako planirate putovati

27.03.2022.

17:25

Autor: Sanja Smiljanić Grubišić/Potrošački kod/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Potrošački kod / HRT

Turizam kakav smo poznavali prije pandemije stvar je prošlosti. Putovanja se više ne planiraju mjesecima unaprijed već u zadnji čas, plaća se dan prije puta uz obvezu povrata novca ako se put ne realizira. Mnogi su postali dodatno oprezni jer su iskustva u ove dvije pandemisjke godine s otkazivanjima putovanja i borbe za povrat novca - loša.

Kristijan Kovačić prije dvije godine namjeravao je s obitelji posjetiti Madrid. Putovanje za šest osoba platio je 17.280 kuna agenciji Putolovac. Kovčege su već bili spakirali, a onda je zbog pandemije put odgođen. Obitelj je od agencije zatražila da se za putovanje odredi neki drugi termin ili da otputuju na neku drugu destinaciju.

- Već tu sam naišao na tvrdi stav. Oni to nisu željeli raditi iako sam bio unutar sedam dana za otkazivanje. Nakon toga, po dogovoru - čekali smo zamjeniski termin koji nam je ponuđen 24. listopada 2020. koji se također otkazao, priča Kristijan.

U međuvremenu, u lipnju prošle godine, izmjenom Zakona o pružanju usluga u turizmu, putniku kojemu je za neizvršeni ugovor o putovanju izdan vaučer omogućeno je pravo na raskid ugovora i na povrat uplaćenog iznosa. U ovom slučaju povrata novca nije bilo.


Kristijan Kovačić

Kristijan Kovačić

Foto: Potrošački kod / HTV

Kristijan je tada 'odvagnuo' i zaključio da se obiteljsko putanovanje u datim uvjetima ne isplati, jer nemaju za to sredstava. Tražio je povrat novca na što su iz agencije u kolovozu 2021. poručili da su predali zahtjev za predstečajni postupak. U međuvremenu, predstečaj je odbijen, a Kristijan tvrdi da nije dobijao pravovremene informacije, osim kad je tražio svoj novac.

Iz agencije Putolovac poručuju da su u predstečajnom postupku, ali da ni jedan klijent neće biti oštećen, pa niti Kristijan Kovačić, čije je potraživanje, kažu, priznato i uključeno u otplatni plan.

"Stav Društva je da se tražbine vjerovnika ne otpisuju, već se vraćaju u 100-postotnom iznosu kroz dvije godine, uz 12 mjeseci počeka, u dvije jednake godišnje rate, uz kamatnu stopu od 1,5% godišnje, fiksno, od kojih prva dospijeva na naplatu 12 mjeseci po proteku zadnjeg dana u mjesecu koji slijedi mjesecu u kojem će doneseno rješenje Trgovačkog suda o sklopljenoj predstečajnoj nagodbi postati pravomoćno...", poručuju.

Putolovcu odbijen predstečaj, oni i dalje posluju

Međutim, država je Agenciji odbila predstečaj. Oni i dalje posluju, a klijenti koji nisu realizirali putovanja gube strpljenje čekajući povrat uplaćenog novca.

Dijana Kladar, pravna savjetnica u udruzi Potrošač poručuje kako je jedini put za doći do svog novca, ako to agencija neće napraviti svojevoljno - sudski put.

Dijana Kladar

Dijana Kladar

Foto: Potrošački kod / HTV

I dok u agenciji Putolovac pozivaju klijente na strpljenje dok ne stanu na noge, i dalje u ponudi imaju put u Madrid, sada skuplji zbog nove, ratne krize. Kristijan Kovačić bi za isto putovanje sada trebao platiti još 7.800 kuna. On je, kaže - u dvije godine pokušao sve kako bi olakšao i nagodio se, ali više nema strpljenja. Ono što agencija mora napraviti je, dodaje - ili povrat novca ili identično putovanje bez ikakvih doplata.

Iz Putolovca poručuju da su cijelu godinu bez prihoda te da je prisilni povrat novca nametnut samo agencijama, dok za hotele, aviokompanije i autobusne prijevoznke u Europskoj uniji to ne vrijedi.

U Ministarstvu turizma napominju da je Vlada agencijama, zbog pandemije, osigurala 16 milijuna kuna. Uz to agencije po zakonu moraju biti osigurane, pa u slučaju stečaja, klijenti tada mogu naplatiti svoja potraživanja od osiguravajućeg društva. Klijenti bi u ovakvim situacijama problem trebali prijaviti Državnom inspektoratu, a naš sugovornik kaže da će to i učiniti. 

Monika Udovičić

Monika Udovičić

Foto: Potrošački kod / HTV

Svi paket aražmani, odnosno vaučeri - temeljem zakona moraju biti osigurani policom osiguranja. Ako je ona istekla osiguranje nije dužno nadoknaditi gubitak. U tom slučaju kupac ima pravo podnijeti prijavu državnom inspektoratu ili u stečajnom postupku zatražiti svoja potraživanja, kaže Monika Udovičić, ravnateljica Uprave za sustav turističkih zajednica, kategorizaciju i pravne poslove u Ministarstvu turizma.

Međutim, Dijana Kladar upozorava da putnička agencija mora biti osigurana. Ali pitanje je da li itko provjerava. Agencija može biti u prekršaju, ali u tom slučaju potrošači nisu zaštićeni.

Od početka pandemije agencije su imale pad prometa i do 90 posto. U ministarstvu turizma ističu da Agencije izlaze iz krize te da je ostalo njih 6 ili 7 koje s putnicima nisu pronašle zajedničko rješenje. Slaba je to utjeha Kristijanu Kovačiću koji ni dvije godine nakon što je aranžman platio 17 280 kuna - s obitelji nije prošetao Madridom.

- Teško je svakome tko nije dobio novce, ali to je nažalost posljedica COVID krize. Osiguranja su se postavila onako kako njima odgovara. Svi koji su imali posla s osiguranjima - znaju da se uvijek stvori neki dodatni problem i tražii se korak više kako bi oni zaštili sebe, kaže predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija Tomislav Fain

U nekim slučajevima agencije su proglasile stečaj, ostale svima dužne, promijenile ime i nastavile s radom - kako stati na kraj takvom načinu rada?

- To nije korektno i mi se tome protivimo. U ovome trenutku trebalo je bolje reagirati Ministarstvo turizma i sporta - provjeravati sve nove agencije. Međutim i korisnici danas mogu vrlo jednostavno i brzo provjeriti kako koja agencija posluje i kako radi, napomenuo je Fain.

Nužno je, smatra - pročitati ugovor o početka do kraja i upoznati se s općim uvjetima putovanja. Bitno je i pitati svog agenta sve što korisniku nije jasnoa zanima. Velika većina posluje više od 20 godina i ne bi toliko poslovali da ne posluju odgovorno i profesionalno, zaključio je. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!