20:35 / 30.01.2021.

Autor: Šime Vičević/Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Politički sukobi zbog rušenja kvoruma

Sabor

Sabor

Foto: Dnevnik / HRT

Nakon što je saborska oporba srušila kvorum i odgodila glasanje o zakonu o obnovi potresom pogođenih područja jer se nije glasalo o ukidanju članarine u Hrvatskoj gospodarskoj komori, ne prestaju reakcije i oštre poruke. 

Premijer Andrej Plenković smatra da je oporba propustila poslati poruku podrške stradalima u potresu.

- Suprotno tome, oni su im bezobrazno okrenuli leđa na način da nisu držali kvorum. Ne samo da nisu usvojili ovaj Zakon o obnovi, nego nisu izglasali ni isključivi gospodarski pojas, nisu usvojili Nacionalnu razvojnu strategiju i pokazuju nevjerojatan stupanj destruktivnosti, rekao je Andrej Plenković, predsjednik Vlade.

Predvodnicima destruktivnosti premijer naziva članove Mosta, iz čijih je redova i stigao sporni prijedlog o ukidanju obvezne članarine u Hrvatskoj gospodarskoj komori. U Mostu pak za ishod jučerašnjeg dana optužuju vladajuće.

- Iz razloga što je gospodin Plenković žrtvovao i Zakon o Banovini i Zakon o IGP-u, odnosno, isključivi gospodarski pojas, odnosno, ribare i na kraju dana i poduzetnike i obrtnike samo kako bi spasio Hrvatsku gospodarsku komoru, kaže Zvonimir Troskot, Most.

- Pokazali su da su im osobni politički interesi i osobna promocija iznad dobrobiti stanovnika koji žive na katastrofom zahvaćenom području, kaže Ivan Celjak, HDZ.

Za neizglasavanje Zakona o obnovi šef SDP-a tvrdi da su odgovorni predsjednici Vlade i Sabora.

- Ovaj zakon smo mogli usvojiti 4.1., 5.1, nismo ga usvojili niti 29.1. zato što su su Andrej Plenković i Gordan Jandroković htjeli biti bahati, htjeli biti jaki, htjeli biti arogantni. Neka sazovu sjednicu i glasanje danas, sutra, doći ćemo i usvojiti taj zakon, ali onda moramo glasati o svemu, kaže Peđa Grbin, predsjednik SDP-a.

To je njihova samovolja i to je njihova tiranija većine. Odlučili su pokazivati mišiće. Kažem još jednom, oni su mogli staviti na kraj glasanja Zakon o Hrvatskoj gospodarskoj komori i tada su mogli sami srušiti kvorum i onda staviti to na glasovanje kad žele, kaže Tomislav Tomašević, Možemo.

Ispriku oporbenih zastupnika očekuje gradonačelnik Petrinje, koji o potezu oporbe progovara - vrlo oštro.

- Pa to je najsramotnija stvar na svijetu što se mogla dogoditi. To je sramota za oporbu, i za ove Možemo i Ne možemo i za SDP i sve ostale. To je katastrofa, ne znam uopće kakvu su poruku dali čovjeku na Banovini. Nema veće sramote koja se dogodila u ovoj godini. I neka ispravljaju to, i ako su pametni, nek se sutra nađu u Saboru i izglasaju taj zakon jednoglasno, poručuje Darinko Dumbović, gradonačelnik Petrinje (Narodna stranka - Reformisti).

Premijer i danas naglašava da je riječ o političkom presedanu koji je doveo do ovakvog scenarija.

- HDZ nikada to ne bi napravio, da je ne znam kakva situacija, ali baš nikad ne bismo izašli iz Sabora znajući da 76. zastupnik, recimo, većine s drugog političkog spektra nije u mogućnosti zbog zdravstvenih razloga sudjelovati. To se ne radi. Pa to je nepisana kultura, kaže Plenković.

I dok se u politici ne biraju sredstva, zbog neizglasavanja Zakona o obnovi najveći gubitnici ispali su stanovnici Banovine - ni krivi ni dužni.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!