Prihvat izbjeglica iz Ukrajine - poziv građanima da im pruže smještaj

23.03.2022.

11:19

Autor: Šime Vičević/Dnevnik u podne/IMS/HRT/I.B.

Sastanak o prihvatu izbjeglica iz Ukrajine

Sastanak o prihvatu izbjeglica iz Ukrajine

Foto: Matija Habljak / PIXSELL

Svakodnevno sve više izbjeglica stiže i u Hrvatsku, prema posljednjim podacima, njih gotovo 9 tisuća. Vezano uz njihov prihvat održan je sastanak premijera Andreja Plenkovića sa županima te predstavnicima Udruge gradova i Zajednice općina u Hrvatskoj te predstavnicima Međuresorne radne skupine za provedbu aktivnosti prihvata i zbrinjavanja izbjeglog stanovništva iz Ukrajine.

- Tema ovog sastanka tiče se svih oblika pomoći izbjeglicama koje nam stižu iz Ukrajine. Razgovara se o koordinaciji svih službi na terenu, kako poboljšati taj sustav. Premijer je naglasio da su svi elementi za sada dobro posloženi i na razini županija, gradova i općina, ali i naravno razmatraju se scenariji kako taj sustav poboljšati. Inače, Hrvatska se zasad nalazi na drugoj liniji zemalja u koje stiže ukrajinske izbjeglice. Svakako su važna tema ovog sastanka zdravstvena i socijalna skrb, kako uključiti izbjeglice na tržište rada, kako uključiti djecu u škole i vrtiće, a svakako pitanje broj jedan je pitanje smještaja je broj jedan pa će se tako o financiranju smještaja u pojedinačnom aranžmanu razgovarati i na samoj sjednici Vlade, izvijestio je za podnevni Dnevnik Šime Vičević.

Premijer je rekao da je posebno važno pitanje smještaja, što je i 3. točka na sjednici Vlade.

- Pokrivanje troškova tog smještaja i da vodimo cijelo vrijeme cjelovitu, zaokruženu politiku koja je politika dobrodošlice, solidarnosti i prihvata ukrajinskih izbjeglica s dignitetom, naglasio je.

Rekao je kako Vlada poduzima mjere kako bi ublažila udar na standard građana i gospodarstvo.

- Današnja tema je koordinacija daljnjih aktivnosti oko ukrajinskih izbjeglica, rekao je i zahvalio svima koji posljednjih tjedana rade na tome. Do jutros je u Hrvatsku ušlo 9.357 raseljenih osoba iz Ukrajine, od kojih je 4.556 žena - 48,7 posto, muškaraca 1.172 - 12,5 posto i 3.629 djece - 38,8 posto. Sve to zahtjeva dobru pripremu i organizaciju, istaknuo je.

Naglasio je da Hrvatska ima iskustvo od prije 30 godina kad je brinula o svojim prognanicima i onima iz BiH pa može djelovati na temelju iskustva.

- Nastavit ćemo pomagati sa svim sredstvima daljnju postojnost Ukrajine, posebno u humanitarnom smislu. Pomogli smo i na diplomatskom planu, rekao je.

Hrvatska je u ovom trenutku na pravoj strani povijesti i međunarodnoga prava, ali i onih vrijednosti koje su utemeljene u našem Ustavu, poručio je premijer.

Ponovio je da je današnji sastanak o tome "što možemo poboljšati u postojećoj strukturi". Imamo dvojezičnu stranicu, besplatnu telefonsku liniju, letci su u izradi, korodinacija kroz Civilnu zaštitu, Crveni križ, osiguravanje zdravstvene i socijalne skrbi.

Trojica župana pozvala građane da se jave ako mogu smjestiti izbjeglice iz Ukrajine

Na području triju županija sjevera Hrvatske, Varaždinske, Međimurske i Krapinsko-zagorske, trenutno je smješteno 696 osoba koje su izbjegle iz Ukrajine, a zbog procjena da će se taj broj povećavati župani su apelirali da se građani koji imaju mogućnost ponuditi smještaj jave civilnoj zaštiti.

U Varaždinskoj su županiji trenutno 433 osobe izbjegle iz Ukrajine - u Varaždinskim Toplicama 101, u varaždinskoj Areni 73, u hotelu Turist 65 te u privatnom smještaju 194. Župan Anđelko Stričak naglasio je, s obzirom da ruska agresija na Ukrajinu ne jenjava, da je za očekivati veći dolazak raseljenih osoba.

Na području Međimurske županije je 212 raseljenih osoba iz Ukrajine, a župan Matija Posavec podsjeća da su njihov glavni ulaz u Hrvatsku.

- Kroz granične prijelaze na području Međimurske županije ušlo ih je preko 7000, što je gotovo 80%. Punkt na graničnom prijelazu Goričan je njihov prvi doticaj s Hrvatskom pa se izbjeglicama tamo nude informacije, aktivirani su prevoditelji i njih se upućuje na smještaje u druge dijelove Hrvatske, kazao je Posavec.

Posavec i varaždinski župan Anđelko Stričak  naglasili su i aktivnosti koje se u prihvatu osoba iz Ukrajine provode na njihovoj integraciji, od onih koji se žele zaposliti do mjesta za djecu u predškolskom i obrazovnom sustavu. To ističe i krapinsko-zagorski župan Željko Kolar. Na njihovom je području u privatnom smještaju trenutno 51 osoba iz Ukrajine.

- Poznajući naše ljude, to će biti napravljeno na visokoj profesionalnoj razini, ali i s punim srcem. Učinit ćemo sve što je u našoj moći da se ti ljudi koji su zbog ratnih strahota morali pobjeći iz svojih domova kod nas što ugodnije osjećaju, izjavio je Kolar.

S obzirom da je Vlada donijela odluku o financiranju troškova za stambeno zbrinjavanje raseljenih osoba iz Ukrajine u pojedinačnom smještaju, Kolar očekuje i veći odaziv građana za pružanje smještaja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!