16:31 / 23.03.2022.

Autor: Tanja Kuturovac/M.M./Regionalni dnevnik/IMS/HTV/HRT

Dvorac u Jaškovu dom za 16 Ukrajinaca, osoba s lakšim invaliditetima

Skupina od 16 Ukrajinaca, osoba s lakšim invaliditetima, stigla u Jaškovo

Skupina od 16 Ukrajinaca, osoba s lakšim invaliditetima, stigla u Jaškovo

Foto: Regionalni dnevnik / HTV/HRT

Skupina od 16 Ukrajinaca, osoba s lakšim invaliditetima, kasno sinoć došla je u Centar za pružanje usluga u Jaškovo, gdje će biti smješteni do daljnjega. Nakon dugog putovanja i neizvjesnosti, u ozaljskome su selu pronašli mir od ratnih razaranja.

- Putovali smo tri dana, autobusima. Sve je bilo jako dobro organizirano, s obzirom da je riječ o osobama s invaliditetom. Cijela skupina ima 35 osoba, rekla je Olena Obuchova, voditeljica grupe.

Osim u Jaškovu, dio je ljudi smješten i u Centru Stančić te u zagrebačkom Centru za rehabilitaciju. U Hrvatsku su došli preko crkvene zajednice.

- Oni su došli iz svojih domova, i nisu očekivali da će biti smješteni u domskom smještaju, ali mi smo već pripremili, imamo svoja dva stana u koje ćemo možda i njih polako premještati, rekla je Dijana Borovec Galović, ravnateljica Centra za pružanje usluga u zajednici Ozalj.

Zasad je važno da su svi na okupu.

Odmah su ih posjetili i djelatnici ozaljskoga Crvenog križa.

- Donijeli smo za prvu ruku higijene, vjerojatno im to trenutno potrebno, sad ćemo se dogovoriti s ravnateljicom da vidimo što im je potrebno od prehrambenih proizvoda, rekla je Sanja Valčić, ravnateljica Crvenog križa Ozalj.

Za prvu ruku dvorac u Jaškovu bit će njihov dom. Mjerodavno je ministarstvo osiguralo asistente, medicinske sestre te pomoćno osoblje, a Centar je kupio i dio novog namještaja za sobe koji bi trebao uskoro stići.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!