Brković u Dnevniku: Popis neće završiti dok svi ne budu popisani

17.10.2021.

19:36

Autor: Tamara Marković/Dnevnik/IMS/HRT

Lidija Brković

Lidija Brković

Foto: Dnevnik / HTV

Iako je danas trebao biti posljednji dan popisa stanovništva, popisivači nastavljaju rad na terenu. Druga faza popisa produljena je do 29. listopada, pa građani koje do danas popisivači nisu posjetili nemaju razloga za brigu. Ravnateljica Državnog zavoda za statistiku Lidija Brković u Dnevniku HTV-a poručila je da popis neće završiti dok svi ne budu popisani. Prvi rezultati očekuju se u roku od 60 dana nakon završetka popisa, a potpuni rezultati popisa stanovništva moraju biti objavljeni u roku od 27 mjeseci.


Ravnateljica Državnog zavoda za statistiku Lidija Brković objasnila je da je popis stanovništva produljen za još 12 dana jer nisu popisane sve popisne jedinice.

- Nije došlo do problema, i prije smo pretpostavili da bi moglo doći do produljenja popisa. Bitno nam je da sve jedinice budu popisane. Neki su popisivači odustali na početku, neki studenti su odustali zbog početka predavanja, imali smo određen broj pozitivnih popisivača, a svi se moraju testirati tri puta tjedno.

Poručila je da nema bojazni i da će svi biti popisani. Zadovoljna je pozitivnim iskustvima građana s popisom. Samopopisalo se 1,6 milijuna, no nije htjela još izaći s brojevima dosad popisanih na terenu.

Korona i problemi s aplikacijom

Od problema koji su se pojavili tijekom popisivanja navela je da se neki nisu snašli u aplikaciji, bilo je tehničkih problema koje su, kazala je, riješeni, a popisivači su negdje morali dolaziti više puta zbog situacije sa zarazom koronavirusom.

- Dok se ne završi terenska faza popisivanja neće se krenuti s obradom podataka, rekla je.

Nakon 60 dana prvo će biti objavljen broj stanovnika po naseljima. Ali, napomenula je da to nije potpuni broj stanovnika.

- Tu su sva migracijska pitanja koja su izazvala najviše znatiželje javnosti. Podaci će biti objavljivani sukcesivno kako će biti obrađivani podaci, a Republika Hrvatska kao i sve druge zemlje članice EU-a ima rok od 27 mjeseci nakon završetka referentne godine u kojem mora objaviti sve podatke, kazala je Brković. 

Popisivači na terenu obilaze kućanstva i popisuju sve one koji to nisu obavili samostalno. 

Ekipa HRT-a s popisivačem Kristijanom Jakšićem je obišla je nekoliko zgrada na zagrebačkom Jarunu. Dio stanara koji je popis ispunio elektronički, na vrata je zalijepio ceduljice sa šiframa.

- Ovu situaciju najviše volim jer se kod nalazi na vratima i doslovno mi treba 5 sekundi da ga upišem u laptop i to je to, kaže Jakšić.

Oni koje nismo zatekli kod kuće, dobili su obavijest. Mogućnost samopopisivanja iskoristilo je više od 1,6 milijuna građana. 

Neki su se samopopisali još 13. rujna i pitaju se kada će im popisivač doći po kontrolnu šifru.

Popisivači će obilaziti teren do 29. listopada.

Prvi rezultati popisa stanovništva bit će objavljeni 60 dana od završetka popisivanja na terenu, kada ćemo, među ostalim, doznati odgovor na pitanje - koliko nas ima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!