Posjetili smo najudaljeniju školu u Hrvatskoj

26.09.2021.

20:37

Autor: Sunčica Findak/Dnevnik/HRT

Škola u Lastovu, najudaljenija škola u Hrvatskoj

Škola u Lastovu, najudaljenija škola u Hrvatskoj

Foto: Dnevnik / HTV

Najudaljenija otočka škola u Hrvatskoj je OŠ 'Braća Glumac na Lastovu. Učenicima nakon završenog osmog razreda teško pada odlazak sa otoka, jer srednje škole nema. Upravo zbog tog ranog odvajanja od roditelja - posebno ih se priprema.

Kada osmaši nakon svoje lastovske škole odu u neku od srednjih u Split, Dubrovnik ili Zagreb, neće se baš često moći vraćati. Samo putovanje morem, ovisi o brodu kojim dolaze, traje od 3 i pol do 5 i pol sati.

- Učenici su svjesni da će sa 14, 15 godina ići sa svog otoka i negdje drugdje nastaviti školovanje. I rodtelji i nastavnici jako se trude da bi djeca bila što spremniji, kaže ravnateljica škole Vedrana Ortika-Medini.

A u svojoj osnovnoj školi imaju sve, i prirodu za poželjeti. Cijeli je otok učionica i nastava se često odvija vani. Otok je bogat biljnim vrstama, mnogo je zaštićenih. Škola ima i svoj maslinik. Mnogima se i roditelji bave maslinarstvom pa im je sve poznato. Još malo pa će i berba. Važno je da se sve zna unaprijed. A poduzetnički duh razvijaju i u zadruzi.

Većina nastavnika i učenika su putnici. Ivan, učenik 7. razreda do škole svaki dan pješači tri kilometra. Nakon škole druži se svojih četvero braće. Tonko, učenik osmog razreda nije zainteresiran za tradiciju, nego kako kaže "Elektrotehniku i veću plaću".

Lastovo, cijeli otok je učionica

Osnovna škola u Lastovu slavit će uskoro 90. rođendan. Nekad je brojila više od 300 učenika danas je njih samo 43 u školi. Učenici i učitelji sudjeluju u svim aktivnostima na otoku od ekoloških do svih društvenih aktivnosti. Tako su crtežima biljaka i životinja karakterističnima za otok ukrasili privezišta.

Škola dijeli probleme uobičajene za sve škole u Hrvatskoj - nedostatak nastavnoga kadra. Ali zato neki koji dođu - ne napušaju otok. Nastavnica biologije i kemije Majana Engelbreht je radila i u drugim školama. Na pitanje da usporedi rad na Lastovu i drugdje odgovara: "Nema usporedbe".

Umirovljena učiteljica Đana Ivelja cijeli je radni vijek provela u školi na Lastovu. Došla je, kaže - kao cura, a izašla kao baka. A odrastanje u ovakvoj školi i ovakvoj prirodi, dodaj - nezamjenjivo je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!