Sve više pritužbi na rad Hrvatske pošte

10.04.2022.

10:02

Autor: Tanja Kuturovac/Potrošački kod/HRT

Zanimanje poštar već odavno nije poželjno

Zanimanje poštar već odavno nije poželjno

Foto: Potrošački kod / HRT

Sve je više pritužaba na rad Hrvatske pošte. Štoviše, nakon telekomunikacijskih usluga i HEP-a, drže neslavno treće mjesto na ljestvici onih na čiji rad građani imaju najviše primjedbi. U ovom slučaju problem su preporučene pošiljke. Inspektori HAKOM-a otkrili su slučajeve u kojima su poštari prije nego što su pokušali uručiti preporučenu pošiljku - ispisali obavijesti o dospijeću s naznakama roka i mjesta preuzimanja.

Zanimanje poštar već odavno nije poželjno. Kupovanje preko interneta najviše se slijeva na njihova leđa.

Previše paketa i pošiljaka rezultiralo je time da teško stignu obaviti osnovni posao - predaju pisama i preporučenih pošiljaka. Takvo iskustvo ima i gospođa s kojom su razgovarali novinari emisije Potrošački kod.

U sandučiću je pronašla obavijest da pošiljku preuzme u pošti, iako je, kaže, uvjerena da je bila kod kuće. No u sandučiću je pronašla obavijest da pošiljku preuzme u pošti.

Nije jedina, štoviše, događa se to svaki dan, kažu u Udruzi za zaštitu potrošača "Korana" iz Karlovca.

- Predavala sam svoju pošiljku kad je gospodin došao stvarno frustriran i na kraju je nastradala službenica koja radi na šalteru, iako su one u tom cijelom lancu najmanje krive. I stvarno je čovjek prigovarao s razlogom, isto tako kaže - bio sam doma, niti su mi zvonili, samo su mi ostavili cedulju, kaže predsjednica udruge Marina Matanić Novaković.

Tri potrošača s područja Šibenika odlučila su takve slučajeve prijaviti HAKOM-u. Inspektori su utvrdili da su poštari unaprijed ispisali obavijesti o dospijeću s naznakama roka i mjesta preuzimanja, iako još nisu pošiljku ni pokušali uručiti. 

"Ističemo kako je ovakvo postupanje suprotno odredbi članka 37. stavka 5. ZPU, što je u svom rješenju utvrdio poštanski inspektor HAKOM-a, a svojom presudom također potvrdio Visoki upravni sud RH. Naime, HP je protiv navedenog Rješenja pokrenuo upravni spor protiv HAKOM-a pred Visokim upravnim sudom RH. Visoki upravni sud RH donio je presudu kojom je tužbeni zahtjev HP-a odbijen te je potvrđeno rješenje poštanskog inspektora, konkretnije, da ispisivanje obavijesti o prispijeću pošiljke bez prethodno izvršenog pokušaja uručenja primatelju ili drugoj zakonom ovlaštenoj osobi predstavlja kršenje odredbi ZPU-a te slijedom navedenog, isto nije dopušteno", kažu iz HAKOM-a.

U Hrvatskoj pošti kažu da će poštovati presudu suda

U Hrvatskoj pošti kažu da će poštovati presudu suda

Foto: Potrošački kod / HRT

Ako se prisjetimo početka priče - više je nego jasno zašto se to događa. Nije riječ o pojedinom poštaru, kažu u Udruzi "Korana" Karlovac, jer se takvi slučajevi događaju u cijeloj zemlji. 

- Oni jednostavno nemaju dovoljan broj osoblja doraslog tome poslu. Oni bi s poslovne strane trebali reći, imamo toliko ljudi, osoba koje mogu isporučivati na terenu naše pošiljke, toliko ih možemo primiti. Oni jednostavno uzimaju prekomjerno posla, čemu nisu dorasli, kaže Matanić Novaković.

U Hrvatskoj pošti, kažu u priopćenju, poštovat će presudu suda, pa time i inspekcijski nalaz. 

"Moguće je da prilikom svakodnevnog rada dođe do neznatnog broja omaški, međutim, nepravilnosti prilikom dostave su iznimka, a ne pravilo. Također redovito provodimo edukacije za poštare kako bi osigurali kvalitetu dostave i poštivanje svih propisa. Postoji čak 35 različitih vrsta dostave pošiljaka koje su definirane propisima i poštari ih moraju sve dobro znati kako bi mogli kvalitetno obavljati svoj posao", stoji u priopćenju HP-a.

U HAKOM-u su također potvrdili da primatelj, ako je bio kod kuće, a pošiljka mu nije uručena nego vraćena pošiljatelju, može tražiti povrat plaćene cijene poštanske usluge. Biti poštar danas, u svakom slučaju, više nije jednostavan ni lak posao.

Pogledajte prilog: 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!