Karlovac domaćin vatrogasnog natjecanja u spašavanju u prometu

10.06.2023.

Zadnja izmjena 19:40

Autor: Tanja Kuturovac/Dnevnik/HRT/A.S.

Vatrogasno natjecanje u spašavanju u prometu

Vatrogasno natjecanje u spašavanju u prometu

Foto: Kristina Stedul Fabac / PIXSELL

Vatrogasci iz svih hrvatskih županija te dva tima iz Austrije i jedan iz Češke sudjelovali su na prvom natjecanju "Croatia Holmatro Rescue challenge", koje se održava u Karlovcu. Pokrovitelj je Svjetska spasilačka organizacija, čija bi članica trebala postati i Hrvatska. Glavnu ulogu imaju vatrogasci kojima je zadatak što prije spasiti osobu ozlijeđenu u prometnoj nesreći.

 

Frontalni sudar dvaju vozila s ozlijeđenim vozačem na natjecanju je bio scenarij za zagrebačke vatrogasce. Kako bi bili što brži, svaki u ekipi mora točno znati što radi. Dok jedni odrađuju stabilizaciju vozila drugi već pripremaju ulaz medicinskom djelatniku u vozilo. Svaka ekipa ima točno 20 minuta da omogući pristup vozilu i iznese žrtvu na sigurno.

Upravo to je cilj ovakvih vježbi, a karlovački vatrogasci organizaciju ove najveće nisu dobili slučajno. Uz pet vatrogasaca svaki tim mora imati i šestog, medicinskog djelatnika. Upravo pravilno procjenjivanje stanja ozlijeđenog nosi najviše bodova u natjecanju.

Nakon organiziranja ovakve vježbe i Hrvatska se priprema za članstvo u Svjetskoj spasilačkoj organizaciji. 

Najbolji tim na dvodnevnom natjecanju u Karlovcu putuje na svjetsko prvenstvo koje će se potkraj godine održati u Španjolskoj.

Pogledajte kako izgleda natjecanje najboljih:

Novinarka Tanja Kuturovac za Dnevnik HTV-a rekla je da akcija spašavanja izgleda dinamično. Dodala je da svaka ekipa ima 20 minuta da spasi unesrećenu osobu.

- Ekipa se sastoji od šest članova, pet vatrogasca i jednog pripadnika hitne pomoći. Njihov je cilj da u što kraćem vremenu osiguraju pristup vozilu, a zatim da sigurno izvuku ozlijeđenu osobu, kazala je.

Kaže da je u Karlovcu sudjelovalo tridesetak ekipa. Svaka županija predstavila se s jednom ekipom.

- Sudjelovali smo na nekoliko inozemnih natjecanja te na dva natjecanja u Zagrebu. Tu smo skupili veliko iskustvo što se tiče natjecateljskog dijela. A svi znamo da je Karlovac u sredini Hrvatske i sav veći promet prolazi kroz naš grad, tako da, nažalost, imamo i puno iskustva s terena u realnim situacijama, rekao je Tin Butala, JVP Grada Karlovca, organizator natjecanja.

- Upravo segment prometa, sigurnosti ne samo na vozilima, nego autobusima, vlakovima, avionima sve je veći izazov za vatrogasce u Republici Hrvatskoj i nastojimo te vještine prenijeti na što je bolje moguće, izjavio je Mario Starčević, načelnik Sektora za vatrogastvo Hrvatske vatrogasne zajednice.

-Kroz sljedeća natjecanja koja će biti kvalifikacijska, neko od javnih vatrogasnih postrojbi iz Hrvatske dobit će mogućnost sudjelovati na svjetskom prvenstvu, kazao je Miroslav Rade, zapovjednik JVP-a Grada Karlovca. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!