Payerl-Pal: U Međimurskoj županiji pandemija na vrhuncu

24.01.2022.

08:49

Autor: Studio 4/HRT/IMS/V.G.

Marina Payerl-Pal

Marina Payerl-Pal

Foto: Studio 4 / HRT

Novi val omikrona ne posustaje. Gotovo svakodnevno rušimo rekorde u brojkama novozaraženih. Kakvo je stanje u Međimurskoj županiji, za "Studio 4" otkrila je Marina Payerl-Pal, ravnateljica ZJZ Međimurske županije.

- Situacija u Međimurju je sada na vrhuncu, pozitivnih novooboljelih ima u velikom broju. Mi imamo odmak od tjedan ili 10 dana od ostatka Hrvatske, posebno Zagreba i Splita, s porastom pozitivnih uzoraka. Jučer odnosno u subotu smo od 734 testirana imali 474 pozitivne osobe. Naši udjeli pozitivnih se kreću preko 60 posto, a mislim da će se takav trend nastaviti i u ovom tjednu. Tek iza ovog tjedna možda možemo očekivati lagani pad u broju novooboljelih, rekla je Payerl-Pal.

EU namjerava skratiti valjanost COVID potvrda na devet mjeseci. Ovaj tjedan bi se trebala održati rasprava, a moguće i glasanje. Belgija je ograničila trajanje COVID potvrda na samo pet mjeseci, a Francuska na sedam mjeseci.

- Osobe koje su cijepljene s dvije doze, ali i s tri doze, dobivaju COVID. Otkrivamo pozitivne među njima, ali na sreću nemaju težu kliničku sliku i lakše to prebole, kao neku virusnu infekciju. Skraćivanje COVID putovnice ima svoje opravdanje u nalazima koje mi svakodnevno utvrđujemo, rekla je Payerl-Pal.

U Europi trenutno nema jedinstvene politike kad je riječ o borbi protiv pandemije. Neke države ublažavaju restrikcije, dok druge uvode stroža pravila ponašanja. 

- I mi smo dio EU i svijeta, sigurno postoje razlike u mišljenjima i provedbi mjera. Sigurno je važna procijepljenost stanovništva. Naša sredina je relativno dobro procijepljena kad gledamo situaciju u Hrvatskoj, s jednom dozom preko 70 posto stanovništva. Imamo preko 30 tisuća pozitivnih osoba. S obzirom na 105 tisuća stanovnika, to ukazuje da je velik dio populacije bio u kontaktu s virusom, no ovaj novi soj se vrlo lako širi i ponovno inficira osobe koje su cijepljene.

Izraelci tvrde kako primanje četvrte doze starijima od 60 godina daje dvostruku otpornost na nove varijante COVID-a. Istraživanja to potvrđuju, ali dosta stručnjaka u EU sumnja da primanje toliko doza cjepiva u kratkom vremenu neće imati rezultata.

- Mislim da je prekratko vrijeme pa čak i za Izrael da zaključujemo suvereno treba li četvrta doza ili ne. Ostavila bih još vremena za stavove stručnjaka koji se time bave, poručila je Payerl-Pal.

- Nismo imali nikad situaciju kao sada, dvije godine traje pandemija s virusom koji se neprestano mijenja i stavlja nas u situaciju da se moraju donositi nove mjere. Mislim da je cjepivo nedvojbeno efikasno, naravno ne u 100-postotnom smislu, ali donosi veliki benefit cijepljenima jer ih štiti od najtežih oblika bolesti, dodala je.

Pfizer nastoji napraviti cjepivo koje će jednom dozom biti učinkovitije od bilo kojeg boostera. To cjepivo bi se primalo jednom godišnje, kao protiv sezonske gripe.

- Mislim da je ovaj val pandemije možda među posljednjima i nadam se da ćemo do ljeta uspješno izaći iz ove situacije. Voljela bih da se uspije realizirati takvo cjepivo koje bi sadržavalo vjerojatne varijante u cirkulaciji i uspješno nas štitilo samo s jednom dozom. S cjepivom protiv gripe desetljećima živimo, učinkovito je i značajno doprinosi smanjenom obolijevanju i smrtnim ishodima, rekla je Payerl-Pal.

- Nadam se da će ova situacija s velikim brojem oboljelih, ali i cijepljenih, zaustaviti širenje virusa među populacijom, dodala je.

Payerl-Pal je rekla da su obiteljski liječnici opskrbljeni BAT testovima, a od ponedjeljka do subote redovno se provode i PCR testiranja.

- Oko 800 nam je dnevni maksimum i popunjeni smo svakodnevno, tome pridodajemo i hospitalizirane u bolnici. Nemamo zaostataka, ne odlažemo testiranja.

Zabrinjava što u Hrvatskoj raste broj novozaraženih učenika, ali i profesora i učitelja. 

- Rad u školama se prilagođava brojkama pozitivnih đaka. Nemamo masovno nastavu po C modelu. Školska populacija većinom nije cijepljena, među njima se virus lako širi jer nemaju imunitet. Klinička slika je blaga, i oni nisu problem sami za sebe, već za okolinu na koju se virus prenosi, rekla je Payerl-Pal.

Kazala je kako u Međimurskoj županiji zasad testiranjima nije bilo utvrđenih slučajeva flurone.

- Kod jednog pacijenta imamo utvrđen virus gripe, doputovao je iz inozemstva. Imao je srednje tešku kliničku sliku, ali s obzirom na isključenje COVID-a i status cijepljenja, testiranjem se utvrdila gripa.

Pada broj pacijenata koji završavaju na respiratoru.

- Vjerujem da će u tom smjeru ići daljnji tijek pandemije, to pokazuje i situacija u našoj bolnici u kojoj je 36 pacijenata, dok je u četvrtom valu vrh bio 130 pacijenata.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!