Plenković: Zgrozila me izjava Izetbegovića

27.07.2022.

19:16

Autor: HRT/Hina/S.M.

Andrej Plenković

Andrej Plenković

Foto: HRT / HTV

Premijer Andrej Plenković nakon proširenog sastanka Predsjedništva HDZ-a najavio je da će sutra ministar gospodarstva predstaviti dokument u vezi s energetskim uštedama. Izjavio je i da je paket izmjena izbornog zakona u BiH visokog predstavnika Christiana Schmidta ispod očekivanja i nedovoljan. Osudio je izjave s prosvjeda u Sarajevu, a za izjavu Bakira Izetbegovića o prebrojavanju kazao je da ga je zgrozila.

Premijer Plenković još jednom je iskazao zadovoljstvo jučerašnjim otvorenjem Pelješkog mosta za kojeg je rekao da je najvažniji infrastrukturni, strateški, državni, svehrvatski i nadstranački projekt koji je spojio državni teritorij.

- Siguran sam da će Pelješki most omogućiti brži put prema Dubrovačko-neretvanskoj županiji, bolje turističke rezultate, bržu opskrbu tijekom turističke sezone i inače. U konačnici radi se o velikom projektu u kojega je uloženo puno truda u zadnjih 25 godina. Zahvaljujem i gospodinu Dolenčiću na sjajnoj režiji jučerašnje svečanosti. Još jednom zahvajujem i hrvatskim braniteljima bez čijeg angažmana ne bi bilo oslobađanja juga Hrvatske i zato mi je drago da su i oni u svečanosti imali prominentnu ulogu, dodao je.

Razgovaralo se na sastanku i o sutrašnjem posjetu Karlovcu gdje će biti potpisan ugovor za realizaciju strateškog željezničkog projekta, Hrvatski Leskovac - Karlovac, koji je dio pravca Zagreb - Rijeka, izvijestio je premijer. Dodao je da će sa županicom Karlovačke županije Martinom Furdek-Hajdin i gradonačelnikom Karlovca Damirom Mandićem razgovarati i o posljedicama jučerašnje štete nakon olujnog nevremena.

Vlada iduća dva tjedna neće zasjedati

Istaknuo je da je na sastanku bilo riječi i o glavnim političkim temama te da su zadovoljni rejtingom stranke. Dodao je da se ulazi u ljetnu pauzu te da Vlada od ponedjeljka dva tjedna neće imati sjednice, osim možda telefonski. 

- Činjenica je da je stranka na 29%, to je jako dobro. Mislim da nam je to veliko ohrabrenje u suočavanju sa svim izazovima koji su pred nama, a to su prije svega izazovi izazvani posljedicama ruske agresije na Ukrajinu, energetska kriza, prehrambena kriza i sve ono što ćemo svojim aktivnostima nastojati ublažavati, popravljati, intervenirati, kao što smo činili i do sada, a naročito onima koji su najugroženiji, ali i drugima, izjavio je među ostalim premijer.

Odgovarajući na pitanja novinara premijer Plenković govorio je i o jučerašnjem susretu s predsjednikom Republike Zoranom Milanovićem.

O uštedama energije ima dosta preporuka

Premijer Plenković izjavio je i da u vezi s uštedama energije ima dosta preporuka.

- Na tome su radili stručnjaci, oni koji se bave energetskom učinkovitosti. Najbolje je da pričekamo sutrašnji dan pa da ministar gospodarstva predstavi dokument, kazao je.

Plenković: Odluka Christiana Schmidta je ispod očekivanja i nedovoljno

Govoreći o izbornom zakonu u BiH kazao je da je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt odlučio dotaknuti samo dio paketa koji se odnosi na integritet izbornog procesa. 

- To je po mom sudu daleko ispod očekivanja i nedovoljno. Nakon neuspjelih pregovora koji su se vodili slijedom sporazuma u Mostaru prije dvije i pol godine, nastojale su političke stranke, prije svega, Bošnjaka i Hrvata, na razini Federacije, postići neki dogovor. Sami nisu uspjeli, osim dogovora o izborima u Mostaru. Međutim dogovor o izbornoj i ustavnoj reformi na središnjoj razini vlasti, osobito na razini Federacije, nije postignut, dodao je.

Plenković je podsjetio da su tu nastojali pomoći EU i SAD, ali nije bilo rezultata. Potom je i predsjednik Europskog vijeća nastojao pokrenuti određene procese da bi se smirile tenzije. Međutim, kaže Plenković, bilo je očito da predstavnici bošnjačkih političkih stranaka, prije svega SDA, nisu htjeli postići dogovor s predstavnicima političkih stranaka Hrvata o reformi izbornog zakona i ustavnoj reformi. 

Bošnjačkim političkim strankama odgovara status quo

- Njima odgovara status quo i izborni sustav u kojem će hrvatski narod u BiH i hrvatske političke stranke biti minorizirani, marginalizirani, preglasani i u svakom slučaju i dalje u neravnopravnom položaju, i to ne samo kada je riječ o izboru člana Predsjedništva BiH, gdje je Komšić odradio tri mandata, po nama kao nelegitimni hrvatski predstavnik, jer za njega uglavnom glasuju Bošnjaci, istakno je među ostalim premijer Plenković.

- Ono što je još gore su prosvjedi koji su bili organizirani u Sarajevu. Organizirale su ih bošnjačke političke stranke. Na njima smo vidjeli teške uvrede, pa čak i prijetnje prema visokom predstavniku gospodinu Schmidtu. To je, siguran sam, donekle utjecalo na njegovo rezoniranje. Vidjeli smo u medijima da je on imao namjeru mijenjati izborni zakon. Imao je i još niz važnih političkih tema koje bi unaprijedile ustavni i izborni ustroj BiH, međutim u ovoj fazi on to nije učinio, kazao je.

Kad se netko prebrojava valjda se priprema za neki sukob. To je izjava gospodina Izetbegovića, koja me zgrozila i koju osuđujem.

Andrej Plenković, predsjednik Vlade RH

Plenković: Zgrozila me izjava Izetbegovića

Plenković je istaknuo da je Schmidt ostavio još nekoliko tjedana političkim akterima u BiH da se sami dogovore.

- Nemam nekih velikih očekivanja i iluzija da će se oni sada u ljetnim mjesecima, nakon dvije godine propuštenih dogovora, sjesti i dogovarati, a posebno nakon niza agresivnih izjava, pa nekih čak i gotovo pozivanjem na prebrojavanje. Kad se netko prebrojava valjda se priprema za neki sukob. To je izjava gospodina Izetbegovića, koja me zgrozila i koju osuđujem. Mislim da je to izvan svih okvira, istaknuo je Plenković.

Po njegovom mišljenju, visoki predstavnik je zadnja šansa da se poprave nepravde prema Hrvatima koje su učinili neki njegovi prethodnici, osobito Wolfgang Petritsch 2002. Također poručuje da treba dići stupanj razumijevanja kod ključnih aktera u međunarodnoj zajednici.

- Želimo da Schmidt nakon par dana pauze ponovo stavi na stol ovu temu i krene u dobrom smjeru, kako je to napravio, ne obazirući se na ove bezobrazne, neprimjerene pritiske, kazao je Plenković.

Više pogledajte u videu:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!