Grad gaming industrije: Premijer u Novskoj otvorio učenički dom

10:07 / 12.01.2022.

Autor: Iva Magušić Dumančić, Igor Ahmetović/HRT/IMS/V.G.

Premijer Plenković u Novskoj

Premijer Plenković u Novskoj

Foto: HRT / HTV

Razvoj digitalnog sadržaja i virtualnih igara već nekoliko godina svakodnevica je u poduzetničkom inkubatoru u Novskoj gdje je smješteno više od pola tvrtki te hrvatske visokotehnološke industrije. Posjetio ih je i premijer, koji je tom prigodom svečano otvorio učenički dom.

Vedran i Lucijan oduvijek su htjeli programirati, pa je preseljenje i nastavak školovanja u Novskoj za njih bio logičan potez.

- To što imamo dom odmah kraj škole je odlično, također mi je odlično što sve ima, rekao je Lucijan Zednik iz Pisarovine.

- Dobro je društvo i grad je odličan, pošto je malen onda se i lako snaćoi, kazao je Vedran Momić iz Ribnjaka.

U domu imaju sve što im je potrebno - učionicu, kuhinju, dnevni boravak.

- Funkcija je doma da mi zapravo njima budemo kao jedna obitelj, da zajedno svi funkcioniramo i nastavljamo odgojno-obrazovni proces, rekao je Antonio Knežević, voditelj učeničkog doma.

Iako u funkciji već neko vrijeme, danas je svečano otvoren.

- Nadam se da će ovo razdoblje biti najljepše u njihovom životu, kao što nam stara narodna izrekla i kaže, rekla je Nikolina Fijačko Flišović, ravnateljica Srednje škole Novska.

Nakon školovanja ne moraju daleko. U tamošnjem poduzetničkom inkubatoru već sada je 67 tvrtki koje se bave razvojem digitalnih sadržaja, ali i pridonose razvoju zajednice.

- Uveli smo besplatan engleski jezik u vrtiće. Imamo radionice po osnovnim i srednjim školama, radionica za nezaposlene i za sve one koji se žele prekvalificirati u ovom segment, rekao je Mario Čelan, ravnatelj Razvojne agencije SI-MO-RA.

- U posljednje četiri godine kako se razvija ovaj projekt više od 500 novih radnih mjesta prema podatcima HMO-a stvoreno je upravo ovdje u Novskoj, pohvalio se Marin Piletić, gradonačelnik Novske.

Premijer Andrej Plenković izjavio je da je u Novskoj registrirano više od 50% tvrtki koje se bave gaming industrijom. 

- Privukli ste mlade iz cijele Hrvatske da dođu u Novsku, da žive ovdje, a i tržište nekretnina je dobilo novu dinamiku, izjavio je. 

Napomenuo je da se Vlada prema Sisačko-moslavačkoj županiji odnosi s posebnom brigom, afinitetom i programom. 

- Jedan segment usvojenog programa je obnova nakon potresa. Drugi sement je razvojni, u okviru kojega smo digli do maksimuma gospodarske potpore za male, srednje i velike poduzetnike. Zato mislim da će cijela ta koncepcija razvoja, sa suradnjom s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, s velikim brojem novih obrta, s mnogo većom zaposlenosti u Novskoj u posljednjih pet godina nego što je bilo prije - predstavljati magnet za mlade koji će ovdje ostajati, ali i dolaziti. To je ta dodana vrijednost koju vidim u Novskoj, izjavio je te potom obišao Učenički dom i poduzetnički inkubator PISMO 2.  

Premijer ističe Novska ima perspektivnu budućnost

- Mi ćemo nastojati upravo ovako sustavno podržavati razvoj Sisačko-moslavačke županije a osobito kroz projekt kampusa koji je predviđen da se financira iz fonda za pravednu tranziciju čime bi dodatno osnažili ovaj put od inkubatora prema kampusu i središtu gejming industrije, rekao je Andrej Plenković, predsjednik Vlade.

A ona je već sad, najvećim dijelom, smještena upravo u toj županiji.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!