10:21 / 11.02.2021.

Autor: HTV

Preminuo Dalibor Sokolić

Dalibor Sokolić

Dalibor Sokolić

Foto: HTV / HRT

U 57. godini preminuo je redatelj Dalibor Sokolić. Bio je jedan od pokretača Studentske televizije, a na Televiziji Zagreb počeo je raditi 1989. 

Kao redatelj na televiziji Z3 režirao je Hit depo, Turbo Limach Show te više stotina emisija i programa uživo. 


Svojim talentom i redateljskim rukopisom obilježio je tisuće minuta nekih od najboljih projekata Hrvatske radiotelevizije. Među njima je osam dodjela nagrade Porin, The Voice, Najljepši glas Hrvatske, Tko želi biti milijunaš, Ples sa zvijezdama, Maestro, natjecanje Do posljednjeg zbora. Za neke od najboljih spotova hrvatske glazbe Dalibor Sokolić četiri je puta dobio nagradu Porin


Prije svega Dalibor je bio divan kolega i prijatelj. Opraštamo se od njega riječima koje nam je uvijek ponavljao: Show must go on!


Brojne oproštajne poruke na društvenim mrežama


- Odlaze... dan za danom... jedan po jedan... po dva... prazne se i police života rezervirane za posebne ljude... koje neizmjerno voliš... ono što mu je uzeto u djetinjstvu vraćeno mu je ogromnim talentom i ljudskošću iste veličine... ovaj put neće biti 'pravih se reči uvek kasno setim'... presušile su, samo praznina i tišina... zbogom prijatelju, zbogom dragi moj Dalbach, poručio je putem Instagrama glumac i voditelj "Milijunaša" Tarik Filipović.

Zajedničkih dana na HTV-u i slavnom Hit depou prisjetio se Hamed Bangoura koji je za oproštaj na Twitteru pustio pjesmu "Last Train to Tarncentral" KLF-a;

- Dalbać je bio veliki profesionalac i umjetnik u svom poslu. Televizijsku režiju je učinio još magičnijom svojim talentom. Najveće televizijske projekte je režirao baš on. Većina vas su i konzumenti njegovog djela, a da toga niste ni svjesni. To su vam oni ljudi iza kamera, koji čine taj naš šareni svijet televizije tako posebnim, kao što je bio i on sam, objavio je na Instagramu popularni glumac Enis Bešlagić.

Emotivnom se objavom od dragoga kolege oprostio i Duško Ćurlić;


...neke te vijesti jednostavno zamuknu, ostave bez daha i bez smisla... znam da si mi uvijek govorio “show must go on” i da nisi volio jeftinu patetiku...ali jednostavno izlaze ove nabacane riječi...koje zapravo ništa neće reći...a tako bi htjele... putuj mirno prijatelju moj... hvala što si me činio boljim čovjekom i poslom i privatno... siguran sam da je neki vlak jutros negdje stao... siguran sam da će neke gitare negdje jače zasvirati... neke kamere se zamagliti... neka svjetla potamniti... a neke odjavne role same sebe pisati.... 

Utučena tužnom vijesti je i Karmela Vukov Colić koji je na Facebooku objavila oproštajnu poruku:


- Neke te vijesti ostave bez riječi. Skroz dotuku... Iscipelare i pregaze na najjače... Svi mi koji smo neke drukčije televizijske snove sanjali pod krovom Kineskog paviljona, pred više od 30 godina, danas tugujemo za jednim od svojih... Otišao je kolega, prijatelj, brat, dio obitelji... Izvrstan redatelj, još bolji čovjek. Gubitak je nezamislivo bolan. Putuj mirno, dragi Dalbach! Do nekog novog susreta, na nebeskoj televiziji...

Zaštitni znak Dalibora Sokolića bio je rajf u kosi, na što je u svojoj objavi na Facebooku podsjetio producent Dario Vince:


- Otišao je, naravno, jedanaestog. U moj život ušao je 11. studenog u paviljonu br. 11. Tukli smo svoja prva profesionalna iskustva zajedno i zarazili se virusom neke dobre, vesele i atraktivne televizije kakvu smo u početku samo zamišljali da je moguća. Dalibor ju je nastavio živjeti sve ove godine i toliko usavršio da je HRT danas možda ostao bez 50% redateljskih kapaciteta. No stručnost i vještina nisu ni izbliza bile Dalbačeve glavne kvalitete. Bio je jedini muškarac s rajfom kojeg sam ikada volio. Teško da je uopće bilo onih koji ga nisu voljeli, jer je Dalibor bio takav - blag, dobronamjeran, nikad na smetnju, uvijek na pomoć, napisao je Vince.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!