Odgođen popis stanovništva, odbijena interpelacija o Slavoniji

26.03.2021.

07:00

Autor: I.H./Hina/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Hrvatski sabor je, među ostalim, glasovao o odgodi popisa stanovništva i većinom od 121 glas prihvatio odgovarajuće izmjene u zakonu koje omogućuju odgodu popisa. Odbijena je interpelacija o radu Vlade glede načina dodjele i raspolaganje sredstvima fondova u sklopu EU projekta Slavonija, Baranja i Srijem. Zastupnici će na odmor do 7. travnja.

Sjednicu pogledajte ovdje:

Zastupnici su glasovali o Vladinom Prijedlogu izmjena Zakona o popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021. kojim se predlaže odgoda popisa zbog epidemiološke situacije s  bolešću COVID-19 i da se provede u dvije faze od 13. rujna do 17. listopada. U prvoj fazi bi se provodio samostalnim popisivanjem stanovništva kroz elektronički sustav e-građanin, a u drugoj bi to na terenu obavljali popisivači, osobnim intervjuom sa stanovništvom. 


Izmjenama Zakona o popisu stanovništva, za koje Vlada predlaže hitnu proceduru, prva faza popisa provodila bi se od 13. do 26. rujna, umjesto od 1. do 10. travnja, a druga od 27. rujna do 17. listopada, umjesto od 16. travnja do 7. svibnja. Referentni trenutak popisa je stanje na 31. kolovoza, umjesto na 31. ožujka. U slučaju da se, zbog pojave posebnih okolnosti, popis ne bude mogao provesti u utvrđenim rokovima, Vlada će utvrditi nove rokove posebnom odlukom. 


Odbijena interpelacija o projektu Slavonija, Baranja i Srijem 


Zastupnici su tijesnom većinom od 76 glasova odbili interpelaciju o radu Vlade o načinu dodjele i raspolaganje sredstvima fondova u sklopu EU projekta Slavonija, Baranja i Srijem koju je podnijelo 25 SDP-ovih zastupnika zbog, kako tvrde, osnovane sumnje u transparentnost i nepristranu dodjelu sredstava. Projekt se odnosi na pet slavonskih županija. Podnositelji navode kako postoje osnovane sumnje da Vlada, resorna ministarstva i agencije ne postupaju vodeći se načelom meritornosti u dodjeli sredstava, te žele da se osigura parlamentarni nadzor i da budući postupci dodjele novca budu transparentniji. 


Obrazlažući interpelaciju, Domagoj Hajduković (SDP) je, među ostalim, u ime podnositelja predložio da Sabor osnuje Vijeće za praćenje provedbe projekta koje će činiti zastupnici i neovisni stručnjaci. 


- Vijeće će, sukladno nalazu Državne revizije, donijeti ocjenu provedbe projekta i o tome izvijestiti Hrvatski sabor, istaknuo je. 


Ministrica regionalnog razvoja Nataša Tramišak predložila je Saboru da se interpelacija odbaci kao neosnovana. Podsjetila je kako je Vlada taj projekt pokrenula 2016. za revitalizaciju istoka Hrvatske, odnosno Slavonije koja je godinama bila zapostavljana, a sada se to postupno ispravlja i nastoji osigurati ravnomjerni razvoj. 


- Projekt je platforma za suradnju na svim razinama vlasti i definiranja prioriteta kako bi se dobila jasna vizija razvoja Slavonije. Financirani su strateški infrastrukturni projekti, obnovljena je zračna luka Osijek, obnovljena željeznička pruga Vinkovci -Tovarnik, u gospodarskom sektoru otvoreno je 4.000 novih radnih mjesta, a očuvano njih oko 11.000, rekla je Tramišak. 


Sveučilište obrane i sigurnosti 


Zastupnici su prihvatili prijedlog zakona o osnivanju Sveučilište obrane i sigurnosti čije će sjedište biti u Zagrebu, a nosit će ime prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana. Bit će to visokoobrazovna i znanstveno-istraživačka ustanova koja će omogućiti obrazovanje budućih časnika Hrvatske vojske, ali i zaposlenika u drugim tijelima čiji su poslovi i nadležnosti povezane s domovinskom sigurnosti. 


Osnivanjem sveučilišta obrane i sigurnosti unaprijedit će se obrambeni sustav i sustav domovinske sigurnosti, omogućiti razvoj znanstveno-istraživačkog rada u području vojnih znanosti i otvoriti mogućnost sudjelovanja u međunarodnim projektima, ističu predlagatelji. 


Jednoglasnu potporu zastupnika dobio je zakon po kojem beneficirani staž mogu dobiti i osobe s invaliditetom oboljele od izuzetno teških bolesti. Većinom glasova izglasane su izmjene Zakona o sportskoj inspekciji, kojima se osigurava ujednačeno postupanje sportskih inspektora.


Zahtjevi da se Zakon o sjemenu povuče iz procedure


U drugo saborsko čitanje poslan je prijedlog Zakona o sjemenu. Pritom je Miro Bulj (Most) još jednom zatražio da se taj zakon povuče iz procedure kazavši da je to zadnji čavao u lijes hrvatske poljoprivrede.

Zakon je udar na hrvatske poljoprivredne proizvođače i pogoduje stranim proizvođačima sjemena, dodao je Hrvoje Zekanović (Hrvatski suverenisti). Krešo Beljak (HSS) kaže da nas se pretvara u koloniju globalnih korporacija, a Rada Borić (Klub zeleno-lijevog bloka) pita kome se tim zakonom pogoduje budući da će se njime povećati cijena hrane.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!