19:41 / 25.03.2021.

Autor: Jelena Bokun/I.H./Dnevnik/HRT

Na Banovini borba s normalizacijom života

Posljedice potresa u centru Petrinje

Posljedice potresa u centru Petrinje

Foto: Emica Elvedji / Pixsell

Stradali u potresu na Banovini, koji i dalje svakodnevno vode borbu s normalizacijom života, i dalje se ne moraju brinuti barem za troškove električne energije. Vraćanje normalnom životu lakše je i uz mnogobrojne donacije koje i dalje pristižu.

Kuća gospođe Katice Krnjaić iz Petrinje je oštećena, ali srećom sigurna za život. A on će biti lakši s manjim režijama. Stanovnici Banovine i u travnju će biti oslobođeni plaćanja računa za struju. Potvrđeno je to na današnjoj sjednici Vlade. 


- To puno znači. Čujte, čovjek koji ima malu mirovinu, to puno znači da ne mora platiti, jer meni više od pola penzije ide u režije, rekla je gospođa Katica. 


Iako su u potresu ostali bez prostora za rad, glinska udruga koja pomaže ženama oboljelima od raka dojke nastavila je s radom. Sada će to činiti u novom kontejneru. 


- Za sve naše aktivnosti koje provodimo i u ovo vrijeme katastrofe, zaista bez prostora je jako teško. Tako da evo, zaista, lokalna samouprava je to prepoznala i mi smo dobili kontejner, rekla je Sanja Štingl-Vlašić, predsjednica Udruge "Sv. Agata" iz Gline.


U svoj dom na imanju obitelji Pejaković u selu Hađer kod Gline nakon 3 mjeseca vratila se 31 ovca i ovan. 


- Ovce su bile privremeno smještene u okolici Križevaca, gdje su se poljoprivrednici brinuli o njima, hranili ih, rekao je Tihomir Majdak, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede. 


Uz darove, podršku i lijepu riječ svojim su vršnjacima u Hrvatskoj Kostajnici uputili učenici zagrebačke Osnovne škole Jordanovac. Osmijeh na lice vratili su im glumci kazališta Žar-ptica izvedbom predstave Princeza na zrnu grašku. Akcija "Srce koje spaja" nastavit će se i dalje.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!