Dobronić: Nedostaje sinergije između sudova, Ministarstva, Vlade i Sabora

12.03.2023.

19:55

Autor: Iva Magušić-Dumančić/Zrinka Grancarić/Dnevnik/HRT/A.S.

Radovan Dobronić

Radovan Dobronić

Foto: Dnevnik / HRT

Uvjeti na sudovima su loši, zatrpani su predmetima, svake ih je godine više od milijun, a toliko ih se riješi u dvije godine. Pravosuđe je jedan od glavnih problema u društvu, smatraju brojni građani u anketama, a rak-rana je sporo rješavanje predmeta. Procesi traju godinama.

O stanju hrvatskog pravosuđa govorio je i gost Dnevnika HTV-a, predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić.

Dobronić kaže da je problem nedostatak komunikacije između Vlade, Ministarstva i Sabora. 

- Ja mislim da među samim sucima nedostaje volje. Ono što nedostaje je neka sinergija, odnosno, koordinacija između sudova, Ministarstva, Vlade i samog Sabora kao parlamenta koji donosi zakone. Mislim da ako bi se to uspjelo poboljšati, da bismo onda u tom slučaju relativno brzo mogli krenuti nabolje. Tako da nam je to jedan glavni nedostatak, nedostatak prave komunikacije, objasnio je Dobronić.

Kaže da je za pravi napredak važna suradnja između zakonodavne i sudbene vlasti. Na pitanje što bi trebalo promijeniti, kaže da se sudovima trebaju stvoriti osnovni uvjeti za rad. 

- Neki sudovi nemaju uvjete za rad, primjer Zagreba. Situacija sa Zgradama je veoma loša, a to utječe na rad sudova. Ako sudac ne može raditi, ako nema zapisničara, ako se mora baviti pitanjima preseljavanja, to nisu normalni uvjeti za rad. Ovaj posao zahtjeva koncentraciju, dodao je.


Povjerenje u pravosuđe

Kaže da se možda predodžba o pravosuđu formira zbog toga kako je prikazano u medijima. 

- Uglavnom kazneni predmeti ne završe onako kako je javnost zamišljala, ali ja mislim da će se to promijeniti, Ipak, postoji i nemali broj presuda s kojima su građani zadovoljni. Tako da baš ne bi rekao do kraja da je baš tako loše. Sigurno, možda problem je kod nas što nemamo neki standardizirani nivo, tu smo možda slabi, objasnio je.

Na pitanje može li se riješiti neujednačenosti sudske praske, kada različiti suci istim kaznenim predmetima donose različite odluke, odgovara da će se truditi. 

- Neki govore da osnivanje Visokog kaznenog suda je i sam Vrhovni sud, a i Visoki kazneni onemogućen da ujednačava sudsku praksu Općinskih sudova na prvom stupnju, nego ona ostaje i može biti različita na razinama županije. To je taj primjer gdje treba suradnja zakonodavne i sudbene vlasti da bi došlo do rješenja.

Na pitanje kada se može doći od razumnih rokova za rješenje slučajeva, kaže da je bi sudovi rješavali probleme, ali da je važno da se sistemski počnu uklanjati uzroci koji dovode do toga da se svake godine dođe novih predmeta. 

- To su brojni sistemski razlozi, od kojih na broje može uzrokovati i sama Vlada. Puno toga ima što se može s jednom ili dvije dobre odluke spriječiti, razna javna tijela i poduzeća da se bespotrebno parniče. I tek onda kada se bitno smanji broj predmeta, tek onda će biti da se problemi ne ponavljaju, rekao je.

Rok bi, kaže u svakom stupnju bi predmete trebao završiti u godinu dana te da oko toga nema nikakvog spora. 

- Ne događa se jer je to gotovo nemoguće. Svake godine sudovi su zatrpani, uvijek iznova s milijun ili više predmeta, kazao je Dobronić. 

Problem hrvatskog pravosuđa


Kada je Biserka Vinceković podnijela tužbu protiv banke nije ni sanjala da će cijeli proces trajati sada već 5 godina. Za sve je kriv švicarac. Njezina priča traje od 2017. godine kada je počela prikupljati dokumentaciju.

- Tada nam je banka otkazala kredit i 2018. pokrenuli su ovrhu. Konačno 2019. godine smo imali svu dokumentaciju da pokrenemo tužbu protiv banke za ništetnost, rekla je Vinceković.

Punih godinu dana čekala je prvo, pripremno ročište. 

- Tada se dogodio COVID, sve je otkazano. Godine 2021. konačno prvo ročište na koje banka nakon godinu dana uložila neki prigovor samo da bi dobila na vremenu, kazala je. 

A ona ga je ponovno izgubila, točnije, još godinu dana, a tada je sve stopirao sudac, jer čekala se odluka Vrhovnog suda. 

- Dvije godine smo na čekanju, dvije godine nemamo nikakve informacije, šaljemo požurnice, nažalost to su dodatni troškovi opet. Nema odgovora, kaže Vinceković.

U pravosuđe, malo je reći, više ne vjeruje.

- Lakrdija. Kompletno to je stvarno van svake zdrave pameti, kaže. 

Jer već 5 godina ništa ne ide glatko, uvijek naleti na zid.

- Ja kao radnik niti jedan dan mi nije palo napamet odugovlačiti s obavljanjem svog posla, a ničija sudbina nije ovisila o tome. Suci, čitavo pravosuđe se igraju životima tisuće i tisuće građana. Danas su naši životi u njihovim rukama, rekla je Vinceković. 

Jer pravne bitke i bankarske glavobolje Biserki su već narušile zdravlje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!