Kako izgleda digitalno popisivanje stanovništva?

19:56 / 13.09.2021.

Autor: Matea Mikić/Dnevnik HTV/HRT/D.S.

Građani se mogu upisati s pomoću sustava e-Građani

Građani se mogu upisati s pomoću sustava e-Građani

Foto: HRT / HTV

U ponoć je počeo popis stanovništva, koji se u Hrvatskoj provodi svakih 10 godina. Popisivanje će se provesti u dvije faze: od danas pa iduća dva tjedna, do 26. rujna, svi koji žele i imaju uvjeta za to, mogu sebe, ali i članove svojeg kućanstva, upisati elektroničkim putem s pomoću sustava e-Građani. 

Velik interes za samopopisivanje


Ovo je prvi put da se građani mogu samostalno popisati, što je izazvalo velik interes, javlja novinarka Matea Mikić u Dnevniku HTV-a. 


Od ponoći do 17 sati samopopisalo se oko 24 tisuće kućanstava, a mnogo je i onih koji su počeli s ispunjavanjem upitnika, ali to još nisu dovršili. 


Pune ruke posla imali su danas djelatnici koji rade u sustavu potpore građanima, odgovaraju na njihove pozive ili elektroničke poruke. Građani ih zovu sa svih strana, i najčešće im postavljaju dva pitanja. 

Prve se nedoumice odnose na mjesto popisivanja: prebivalište i boravište. Važno je da svi znaju da se popisuju na mjestu na kojem zaista žive, znači ondje gdje provode najviše vremena, a ne na mjestu gdje im je prijavljeno prebivalište.


Zatim je najviše upita iz inozemstva, zovu građani koji su se odselili iz Hrvatske, zanima ih trebaju li se i oni popisati. Odgovor je "ne", jer je riječ o popisu građana koji žive u Republici Hrvatskoj, pa će one koji su se preselili, popisati te druge zemlje u svojim popisima stanovništva.


Važno je da građani iskreno i točno odgovaraju na pitanja jer će samo tako statističari ovim popisom moći stvoriti stvarnu sliku Hrvatske. Podaci koje dobiju službena su tajna, nisu dostupni drugim institucijama i koriste se isključivo u statističke svrhe.


- Posebno veseli što je samopopisivanje počelo u svim županijama, odaziv je nešto veći u Zagrebu, Splitsko-dalmatinskoj županiji, Primorsko-goranskoj i Osječko-baranjskoj, ali u svim županijama je počeo postupak samopopisivanja i to nas iznimno veseli, rekla je Lidija Brković, glavna ravnateljica Državnog zavoda za statistiku.

A evo kako izgleda postupak: potrebni su vam računalo, pristup internetu, OIB, te pristup portalu e-Građani.


- Na internetskoj stranici https://popis2021.hr odaberete opciju "Počnite sa samopopisivanjem" koja vodi na portal e-Građani na koji se ulogirate putem jedne od 25 vjerodajnica.


- Ono što je u običnom životu osobna karta ili putovnica, da se osoba može sama identificirati, to je u digitalnom svijetu vjerodajnica, pojasnio je glavni koordinator Damir Plesac.


Ako je nemate, podignite je u poslovnicama Fine ili zatražite putem interneta i tada se možete popisati.


Pitanja su podijeljena u četiri bloka. Na samom početku traži vas se adresa, mesto stanovanja, županija te broj osoba s kojima živite.


Nakon seta identifikacijskih pitanja, slijede ona o kućanstvu, a na ekranu se pojavljuje tablica u koju upisujete ukućane.


- Ime, prezime, OIB, datum rođenja i odnos prema referentnoj osobi. Što je vrlo bitno jer time dobivamo taj odnos unutar kućanstva, kaže Plesac.


U trećem bloku traže vas podatke o stanu. 


Državu, između ostalog zanima i na kojem katu živite. Gdje vam je pozicioniran stan i koliko ima soba. 

Imate li kuhinju, je li ona manja ili veća od 4 kvadratna metra, imate li kanalizaciju, vodu i struju. 


Neka od pitanja možda djeluju neobično, ali s razlogom su tu.


- Ona nam i pokazuju o načinu života samih naših građana, kakva je tendencija, trendovi itd., pojašnjava Plesac.


Pitanja o građanima su najopsežnija. Statističari vas žele pobliže upoznati. Pitaju vas o obrazovanju, radnom statusu, zanimanju.


Od vas se traži da otkrijete bračni status, imate li djecu, a tu su i pitanja o narodnosti, vjeri i jeziku koja su otvorenog tipa. 


- Što znači da se svaki građanin može slobodno izjasniti o tim etno-kulturnim pitanjima. I ne mora se izjasniti, rekao je Plesac.


Za odgovaranje nema vremenskog ograničenja, a ako vam nešto nije jasno, uz svako pitanje ponuđeno je objašnjenje.


A za sve ostale nedoumice, tu je i telefonski broj. Jednom kada završite, na ekranu ćete dobiti kontrolnu šifru. Nju obavezno zapišite i predajte popisivačima koji na teren kreću 27. rujna. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!