Brković: Samopopisivanje će nam pomoći da smanjimo trošak

20:27 / 10.09.2021.

Autor: Dnevnik/IMS/HRT

Lidija Brković gošća Dnevnika HTV-a

Lidija Brković gošća Dnevnika HTV-a

Foto: HTV / HRT

Popis stanovništva najopsežnije je i najsloženije statističko istraživanje. Prikupljeni podaci koristit će se za provedbu cijelog niza drugih istraživanja. Ravnateljica Državnog zavoda za statistiku Lidija Brković gostovala je u Dnevniku HTV-a kako bi građanima objasnila sve detalje oko popisivanja stanovništva.  

- 177 milijuna kuna je planirano i nisu to sva sredstva koja će iskoristiti Državni zavod za statistiku. Naravno, dio sredstava je planiran za Državnu geodetsku upravu koja nam je pripremila svu dokumentaciju. Međutim točan trošak popisa znat ćemo tek nakon što napravimo završni obračun. Prva faza samopopisivanja može nam pomoći da smanjimo trošak popisa. Svi oni koji još uvijek nemaju pristup sustavu e-građani mogu to napraviti u prvih 13 dana koliko traje prva faza. On-line zatraže e-pass i putem te vjerodajnice pristupe aplikaciji, popišu sebe i sve članove svoga kućanstva, rekla je. 

- U zakonu su predviđene kaznene odredbe za odbijanje popisivanja od 2.000 do 5.000 kuna. Ne očekujemo da će se netko odbiti popisati, istaknula je.

- Covid potvrda nije bila uvjet za popisivače, ali je bila preporuka HZJZ-a. Većina nam je poslala svoje potvrde bez da smo ih tražili. Ukoliko netko ne želi primiti popisivača u kuću, nije nužno da se to napravi u zatvorenom prostoru, kazala je. 

- Oni kojima su kuće stradale i potresu bit će jednako popisani, ondje gdje se zateknu u trenutku potpisa. Popisivač je dužan obići sve popisne jedinice pa će obići i sve srušene kuće, ali i kontejnere, naglasila je.

Komentirajući navode gradonačelnika Ivana Penave, koji strahuje od mogućih manipulacija rezultatima popisa stanovništva u Vukovaru, da su prijašnjih godina bile popisivane adrese koje ne postoje, ljudi koji ne postoje rekla je da će Vukovar biti popisan jednako kao i svi drugi gradovi.

- Popisivači će obići sve adrese koje su evidentirane. Popis se temelji na izjavi i nije dužnost popisivača da provjerava je li netko rekao istinu ili nije. Međutim, građani moraju znati da su njihovi podaci s nama sigurni, da su oni službena tajna i statistički provjerljivi, istaknula je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!