Prvom dozom cijepljeno više od 14 i pol tisuća djece

30.10.2021.

19:14

Autor: Irena Košar/Dnevnik HTV-a/HRT/IMS

Sve češće govori se da bi se i djeca trebala cijepiti ako želimo pobijediti virus

Sve češće govori se da bi se i djeca trebala cijepiti ako želimo pobijediti virus

Foto: Dnevnik HTV-a / IMS

U četvrtom valu epidemije velik je udio djece i mladih među novozaraženima, zbog čega se sve češće govori da bi se i oni trebali cijepiti ako želimo pobijediti virus. Dosad je u Hrvatskoj prvom dozom cijepljeno malo manje od 15 tisuća djece do 18 godina, a objema njih oko 10 tisuća. Američka Uprava za hranu i lijekove prva je odobrila Pfizerovo cjepivo i za djecu od 5 do 11 godina.

U Hrvatskoj se djeca zasad cijepe od 12. godine života, a liječnici ponavljaju - cijepljenje osoba iz te dobne skupine itekako je važno.

- Visoki je postotak zaraženih među djecom u Europi, tako da je iznimno važno da se i djeca cijepe, a vrlo vjerojatno će negdje do prosinca biti odobreno Pfizerovo cjepivo za djecu od pet do 11 godina, poručuje Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević".

Prim. dr. sc. Ivica Knezović, dr. med., specijalist pedijatrijske infektologije, kaže da je cijepljenje važno za sve dobne skupine i da je to trenutačno naše uglavnom jedino oruđe za borbu protiv COVIDA-a.

Šesnaestogodišnja kći Riječanke Danijele Grlaš cijepljena je objema dozama. Drugu dozu primila je potkraj kolovoza.

- Odlučila se je prije svega zato što je odgovorna, ona je dvije godine svoju nonu koja živi kat ispod nas posjećivala isključivo s maskom i na distanci - kaže majka Danijela.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo dosad je prvom dozom cijepljeno više od 14 i pol tisuća djece. Drugu dozu primilo je više od 10 tisuća djece mlađe od 18 godina.

Zanimanje za cijepljenje djece i mladih do 18 godina u posljednjih mjesec dana poraslo je za 30 posto.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo dosad je prvom dozom cijepljeno više od 14 i pol tisuća djece.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo dosad je prvom dozom cijepljeno više od 14 i pol tisuća djece.

Foto: Dnevnik HTV-a / HRT

- Imam dvije kćeri koje su u srednjoj školi, djeca se puno druže, imaju potrebu putovati i sada intenzivno razmišljam da ih cijepim, kaže majka Barbara Jadrijević Petrović iz Zagreba.

Najviše djece cijepljeno je u Međimurskoj županiji.

Pitanja je mnogo, kažu stručnjaci, roditelji su često nepovjerljivi prema cijepljenju, za sve je to nova situacija, ali zato je prije odluke važno dobro se informirati. Prim. dr. sc. Marija Bubaš, pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, poručuje da se roditelji mogu obratiti i županijskom Zavodu za javno zdravstvo - epidemiologu koji će im dati pravu informaciju.

Sve dodatne informacije mogu se dobiti i u Savjetovalištu za cijepljenje protiv COVID-19 pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!