Računi za plin višestruko veći - neprofitne organizacije i poduzetnici traže pomoć

28.01.2022.

19:14

Autor: Matea Mikić/Dnevnik/IMS/HRT

Računi za plin višestruko veći

Računi za plin višestruko veći

Foto: Dnevnik / HTV

Ovih su dana na adrese zagrebačkih poduzetnika stigli trostruko veći računi za plin, a u jednakom problemu našle su se i neprofitne organizacije. Iako svoj rad ne naplaćuju, plinara ih svrstava u kategoriju poduzetnika, a ne kućanstava. Tako je, primjerice, iznos računa pučke kuhinje na zagrebačkom Svetom Duhu sada pet puta veći od prijašnjih.


Na adresu franjevačke pučke kuhinje na Svetom Duhu stigao je račun plin od 25.100 kuna. Šokirani su jer je riječ o pet puta većem iznosu nego za isti mjesec prošle godine. 

- Nemamo nikakvih izravnih prihoda da bi se mogli sami financirati. Mi isključivo funkcioniramo od pomoći grada i od pomoći dobrih ljudi koji doniraju za potrebe pučke kuhinje, kazao je fra Vilček Novački, voditelj volontera Pučke kuhinje na Svetom Duhu. 

S obzirom na to da su neprofitna organizacija koja svakodnevno hrani 400 siromašnih, grad je odlučio pokriti razliku u cijeni. 

- Jednostavno ćemo rebalansom osigurati dovoljan iznos da se taj udar, što se tiče konkretno pučke kuhinje, ne osjeti i da normalno ona može funkcionirati s pružanjem besplatnih obroka, izjavio je Tomislav Tomašević, gradonačelnik Zagreba.

Platit će razliku za sve račune koji će stizati do travnja, potvrđeno je na današnjem sastanku franjevaca i gradske plinare.

- S ovim je potvrđeno da je sve što se nas tiče riješeno, kazhao je fra Vladimir Vidović, voditelj Pučke kuhinje na Svetom Duh. 

No za ostalih 69 objekata redovničkih zajednica iz Zagreba i okolice koje imaju sklopljen ugovor s Gradskom plinarom - računi i dalje stižu na naplatu. Došao je i sestrama dominikankama. Kažu, srećom pa na plin samo kuhaju. 

- Kod nas nikad nije prelazilo 800 kuna, a sada vidim da je 1700., rekla je časna sestra Katarina Maglica, samostan blažene Hozane Kotorske. 

One koji imaju fiksne ugovore, poskupljenje još nije zahvatilo. U Kući svetog Franje potpisali su ga na 3 godine, ali uskoro istječe. 

- Neka prosječna cijena koju mi plaćamo mjesečno je po starom izračunu oko 20 i nešto tisuća kuna. Što će biti sada po isteku ugovora s obzirom na ova strašna poskupljenja, posebno za poslovne subjekte, tek iščekujemo hoće li se nešto moći riješiti, izjavio je Dario Čovičić, ravnatelj doma za starije i nemoćne Kuća svetog Franje. 

No rješenja još nema, već samo obećanja da će ga biti.

- Mislim da je doista nužno da svi akteri sjednu za stol i da nađemo rješenje koje je najbezbolnije za sve, dodaje gradonačelnik Tomašević. 

Situacija se dodatno komplicira u travnju kada nastupa odmrzavanje cijena plina i struje za kućanstva. Čeka se pomoć države, no čini se da će poskupljenja ipak svi osjetiti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!