Reakcije nakon izbora u BiH ne prestaju stizati

03.10.2022.

19:40

Autor: Eugen Husak/Dnevnik/IMS/HRT

Izbori u BiH

Izbori u BiH

Foto: HTV / HRT

Ostaje vidjeti hoće li promjena pravila izborne igre promijeniti sliku o Bosni i Hercegovini koju mnogi doživljavaju kao nefunkcionalnu zemlju s izrazito podijeljenim društvom. Što će nova struktura vlasti donijeti građanima, ponajprije mladima koji svoju budućnost sve češće traže u nekim drugim državama. Reakcije ne prestaju stizati.

U Banskim dvorima i zadovoljstvo i zabrinutost. Zadovoljstvo jer je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt promijenio izborni zakon i tako u skladu s Ustavom sačuvao konstitutivnost Hrvata u Domu naroda Federacije. 

- Gospodin Schmit je prepoznao sve argumente koje je Hrvatska govorila. Naravno naša je uloga bila tu jer upravo mi želimo BiH stabilnost, funkcionalnost, boljitak, napredak , a on se jedino može ostvariti ako se poštuje Daytonsko-pariški sporazum i Ustav BiH. Jer upravo je njegova odluka potvrda da je ovo povratak na Daytonsko- pariški sporazum i Ustav, kazao je ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman. 

Zabrinuti su jer je preglasavanjem Željko Komšić glasovima Bošnjaka po četvrti put postao predstavnik Hrvata.

Korak dalje

Saborski zastupnik Mosta Nino Raspudić ide korak dalje. Od Sabora i Vlade zatražit će da se Komšić u Hrvatskoj proglasi nepoželjenom osobom.

- Komšić već četvrti put svjesno uzurpira glasovima pripadnika drugog naroda hrvatsku poziciju u Predsjedništvu BiH, što je iznimno opasna i destruktivna politika. Smatramo da je krajnje vrijeme da Hrvatska tu počne povlačiti po pitanju Komšić i ovakve službene i formalne poteze, poručio je.

Ministar vanjskih poslova odgovara - zar Komšić to nije bio i dosad?

- Nitko nije s njim razgovarao , nitko ga ne uzima kao političkog aktera, kao relevantnog sugovornika. Znači on je izabran po izbornom zakonu pa će reći da je legalan, ali on nije legitiman predstavnik hrvatskog naroda, kaže Grlić Radman.

Pouka svima

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin smatra da je tužno gledati visokog povjerenika kako nameće ovakve odluke. Takvi se izazovi, kaže, rješavaju dogovorom, ali to nacionalističkim strankama očito godinama nije odgovaralo.

- Nadam se da će ovo biti pouka svim onima koji su jučer dobili povjerenje građana i građanki da stvari rješavaju, a ne da ih kompliciraju, kaže.

Iz Europske komisije poručuju da su promjene izbornog zakona osobna odluka visokog predstavnika. Svoje ovlasti, kažu, treba iskoristiti isključivo kao krajnju mjeru protiv nepopravljivih nezakonitih radnji. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!