Rijeka će uskoro imati modernu i konkurentnu luku

23.08.2021.

07:00

Autor: Stanko Čulina/T.V./Dnevnik/HRT

Riječka luka veliko je gradilište

Riječka luka veliko je gradilište

Foto: HTV / HRT

Riječka luka uspjela je u prvih šest mjeseci ove godine za trećinu povećati promet generalnog tereta - i to unatoč pandemiji, zastarjeloj operativi i opsežnim radovima na instalacijama. Prošla su desetljeća bez ulaganja u našu najveću luku, no kada se dovrše projekti pokrenuti prije nekoliko godina, Rijeka će dobiti modernu i konkurentnu luku. 

Riječka luka veliko je gradilište. Srušena su stara skladišta, operativne obale prekopane kanalima za instalacije, modernizira se željeznička mreža.

- Vrlo zahtjevan posao.Vrlo je interesantno da se kroz ove projekte prvi put rješavao kompletne instalacije još od bombardiranja Rijeka u svibnju 45.godine, rekao je Denis Vukorepa, ravnatelj Lučke uprave Rijeka.

No unatoč ovoj apokaliptičnoj slici lučkih terminala i postrojenja te radovima koji su ih ograničavali, ove godine luka dobro posluje.

- Promet u prvih šest mjeseci vrlo je dobar. Postotak rasta je 35 posto u odnosu na prošlu godinu koja isto nije bila loša.Činjenica jest da se u luku nije ulagalo jako dugo i uistinu ti radovi su neophodni, ističe Duško Grabovac, predsjednik Uprave Luka Rijeka.

Promet željezne rudače i ugljena na bakarskom terminalu bilježi rast od gotovo 60 posto. Posebno obećava povratak žitarica i soje u riječki silos, koji se u jednom trenutku čak trebao i rušiti.

- Veseli to da smo nakon deset godina i više uspjeli ponovno upogoniti silos. Sada je prepun i da imamo još jedan takav dobro bi nam došao, kaže Grabovac. 

Do kraja 2023. bit će dovršeni željeznički terminal, operativna obala i prilazna cesta D-403.

- Mi se onda zaista pozicioniramo, pod broj jedan,kao prva kontejnerska luka na Sjevernom Jadranu i kao jedna od najmodernijih luka što se tiče servisa na Meditaranu, rekao je Vukorepa. 

Mnogo toga zastarjelog srušeno je ili će biti uklonjeno iz luke. Ipak, nešto će se sačuvati. Ova golema smokva navodno je preživjela i bombardiranja luke 1945.

Ona će ostati simbol opstojnosti riječke luke.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!