Ruska demonstracija sile i reakcije na Putinov govor

09.05.2022.

19:53

Autor: Gordan Žvanović/Dnevnik/IMS/HRT

Dan pobjede - Moskva

Dan pobjede - Moskva

Foto: Evgenia Novozhenina / REUTERS

Diljem Rusije obilježen je Dan pobjede, 77. obljetnica trijumfa nad nacističkom Njemačkom u Drugom svjetskom ratu. Najvažniji je to praznik u Ruskoj Federaciji jer je u borbi protiv nacista nekadašnji Sovjetski Savez izgubio 27 milijuna vojnika i civila, više od bilo koje druge zemlje. No ovogodišnji dan pobjede posebnu je pozornost dobio zbog aktualnog rata ili, kako ga Rusi nazivaju, "specijalne vojne operacije u Ukrajini." Ruski predsjednik Vladimir Putin odgovornost je još jednom svalio na Zapad.


U središtu Moskve mogla se danas vidjeti demonstracija ruske oružane sile. Crvenim trgom prošli su kontingenti svih glavnih rodova vojske, predstavljena su oklopna vozila, samohodno topništvo i kao posebno upozorenje svim neistomišljenicima - balistički nuklearni projektili.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u svojem je govoru odao počast ruskim oružanim snagama u ukrajinskom Donbasu.

- Danas se pobunjenici Donbasa, zajedno s ruskom vojskom bore na svojem tlu. Borite se za domovinu, za njezinu budućnost, tako da nitko ne zaboravi lekcije Drugoga svjetskog rata. Tako da na svijetu ne bude mjesta za krvnike i naciste, rekao je Vladimir Putin, ruski predsjednik. 

Još je jednom poručio da za oružani sukob nije kriva Rusija, koja je, kaže, Zapadu predložila sporazum o sigurnosnim jamstvima i pozvala ga na iskren dijalog. No Zapad se, tvrdi, oglušio.

- Otvoreno su u tijeku bile pripreme za još jednu represivnu operaciju u Donbasu i invaziju na naše povijesne zemlje, uključujući Krim. Kijev je najavio moguću nabavu nuklearnog oružja. NATO je aktivno vojno razvijao teritorije tik uz naše. Bila je to apsolutno neprihvatljiva, sustavna prijetnja za nas, na našim granicama, rekao je Putin. 

Ukrajinu imenom nije spominjao, kao ni postignuća ruskih snaga na terenu. Ali poginulima je odao počast minutom šutnje i rekao da će djeca mrtvih i ranjenih vojnika dobiti potporu države.

Planirani prelet zrakoplovima iznad više ruskih gradova otkazan je zbog lošeg vremena, premda su to Rusi dosad redovito rješavali takozvanim „bombardiranjem oblaka." No ove su godine, čini se, ipak bili prezaposleni bombardiranjem u susjednoj zemlji.

Nakon govora ruskog predsjednika stižu reakcije Zapada. Britanski ministar obrane rekao je da za Putina i njegove generale ove godine ne može biti Dan pobjede, nego samo sramota i sigurni poraz u Ukrajini te da bi se trebali suočiti s vojnim sudom.

- Invazijom na Ukrajinu Putin i njegov najuži krug generala zrcale fašizam i tiraniju od prije 77 godina, ponavljajući pogreške totalitarnih režima iz prošlog stoljeća. Oni pokazuju da ne poštuju ljudski život, nacionalni suverenitet i međunarodni sustav utemeljen na pravilima, rekao je Ben Wallace, britanski ministar obrane. 

U Poljskoj je ruski veleposlanik Sergej Andrej pokušao položiti vijenac na spomenik vojnicima Crvene armije u Varšavi, no završio je poprskan crvenom bojom.

Uoči incidenta Ukrajinci koji žive u Poljskoj organizirali su kod spomenika prosvjed protiv rata u svojoj zemlji.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!