Burna rasprava o Prijedlogu Zakona o sprječavanju sukoba interesa

30.11.2021.

08:38

Autor: Šime Vičević/Dnevnik/P.F./HRT

Sjednica Sabora

Sjednica Sabora

Foto: Patrik Macek / Pixsell

Saborski zastupnici današnje zasjedanje otvorili su prijedlogom novog zakona o sprječavanju sukoba interesa. Riječ je o prijedlogu koji je, tek što se pojavio, izazvao prijepore u javnosti, a danas i u sabornici.

Rasprava o novom zakonu o sprječavanju sukoba interesa nije ni počela, a oporba je već zatražila niz stanki.

- Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa je svojom brzinom i djelotvornošću spriječilo brojne korupcijske afere u nastajanju. I što mi sada radimo? Što HDZ sada predlaže? Eutanazirati ga, rekao je predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Peđa Grbin.

- Sve objede i kritike, koje idu u smjeru da se želi pasivizirati povjerenstvo i da se to načelo neće moći koristiti, smatram netočnim i paušalnim. Upravo suprotno, uzvratio je Krunoslav Katičić, Klub zastupnika HDZ-a.

- Dok se mi ne suočimo sa istinom, velikom istinom da se u Hrvatskoj previše određuje od strane politike, niti jedan zakon neće uspjeti u sprječavanju sukoba interesa, smatra predsjednik Kluba zastupnika Domovinskog pokreta Stjepo Bartulica.

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, pak, ističe - upravo novi zakon donosi napredak.

- Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa usvajanjem ovih izmjena ostaje neovisno i samostalno tijelo koje će biti osnaženo na tri načina: širenjem nadležnosti na nove obveznike, jačanjem njihovih kapaciteta i unaprjeđenjem postupka koji oni vode, rekao je.

Hrvatskim suverenistima sporan je rad Povjerenstva dok mu je na čelu bila Dalija Orešković.

- Ja bih volio da se netko ispred Povjerenstva javno ispriča Tomislavu Karamarku za štetu koja mu je napravljena. A bilo bi fer od kolegice Orešković, s obzirom da je ona kumovala, odnosno, u to vrijeme krila svoje političke ambicije. Ona, zapravo, snosi političku i svaku drugu štetu, rekao je predsjednik Kluba zastupnika Hrvatskih suverenista Hrvoje Zekanović.

- Do dana današnjeg, niti jedna činjenica koja je izgovorena, utvrđena u tom predmetu nije osporena. Ukoliko bitko tko na političkoj sceni smatra da je to bila toliko kriva odluka, a pogotovo iz reda HDZ-a, 
Andrej Plenković danas ne bi sjedio tu gdje sjedi da nije bilo odluka povjerenstva u tom predmetu, rekla je Dalija Orešković, Klub zastupnika Centra i GLAS-a.

Reakcija iz redova HDZ-a nije izostala.

- Ja mislim da nitko nikada nije bacio veću ljagu na neovisnost takvog jednog tijela nego ona je osoba koja je bila na natječaju, postala političar i u svome radu svakodnevno koristi predmete u kojima je sudila, naglasio je Josip Borić, Klub zastupnika HDZ-a.

- Bili su određeni razlozi koji nisu isključivo vezani za sukob interesa i utvrđivanje sukoba interesa, već su bili nekakvi drugi razlozi, prije svega, politički, rekao je ministar Malenica.

- Ustavni sud nikada nije osporio niti jednu činjenicu niti bilo koju utvrđenu tezu. Osporio je ovlasti Povjerenstva, a koliko je neovisan Ustavni sud pokazuje fotografija i tekst koji govori o tome da predsjednik Ustavnog suda u konobi uživa u ribi i vinu s Brankom Bačićem, uzvratila je Orešković.

- Redovni sudovi, upravni sudovi i Visoki upravni sud je rekao da ste kršili zakon, da ste prisvajali odredbe zakona, koje vam zakon nije dao, reagirao je predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić.

-Hvala lijepa kolega Bačić, prekinuo ga je predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

No Bačić se nije dao.

- I umjesto da se ispričate hrvatskoj javnosti, Vi ovim drugima docirate, nastavio je Bačić.

- Hvala lijepa, prekinuo ga je još jednom Jandroković.

Dociralo se cijeli dan među zastupnicima i o odredbama novog zakona, koji će biti upućen u drugo čitanje.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!