Ina sanirala puknuće cjevovoda u Ježevu, uzrok onečišćenja - korozija

04.03.2023.

Zadnja izmjena 19:20

Autor: Iva Vukadin/Dnevnik/HRT/IMS

Ježevo

Ježevo

Foto: Zeljko Hladika / PIXSELL

U jučerašnjem propuštanju naftovoda kod Zagreba nije bilo ozlijeđenih osoba, a materijalna šteta zasad je neutvrđena, izvijestila je zagrebačka policija u subotu.


Od ranog jutra saniraju se posljedice onečišćenja u Ježevu.

Vlasnik dijela zemljišta koji je prvi obavijestio službe o curenju nafte i danas je na terenu.

- Nisam znao točno o čemu se radi jer nisam znao da postoji na tom dijelu polja uopće kakav cjevovod, iako znam za sve koji su u blizini jer ih ima puno u ovom naftnom polju, kaže Mario Bugarin, vlasnik dijela zemljišta.

- Ne znam kako će biti sad s onečišćenjem, hoće se sad što nadoknaditi jer do sad nismo imali takvu situaciju s onečišćenjem, dodaje.

Tri inspekcije Državnog inspektorata nakon očevida utvrdile su da je naftom onečišćeno oko 100 metara kanala.

Prvo je potrebno ispumpati svu tekućinu iz naftnog potoka. Onečišćena zemlja odlaže se na posebno mjesto nakon čega će se svježa i čista zemlja vraćati natrag na teren.

Iako je cjevovod saniran i ponovno pušten u rad - vraćanje terena u prvobitno stanje, kažu u Ini, trajat će još nekoliko dana.

- Nije bilo nikakvih novih izlijevanja, situacija je pod kontrolom i sanacija ide zapravo prema planu, prema nekim preliminarnim rezultatima, uzrok izlijevanja je puknuće cjevovoda uslijed korozije, kaže Una Radolović Zekić, direktorica zaštite zdravlja, okoliša i sigurnosti, INA.

Ovo nije izolirani slučaj - poručuju iz udruge Zelena akcija i smatraju da Ina ne bi trebala snositi samo troškove sanacije nego bi trebala biti i sankcionirana.

- Pitamo se tko zapravo vrši nadzor nad tim cijevima, kako će Ina osigurati da to se opet ne dogodi, ne samo na tom području već i u drugim područjima i zapravo što radi inspekcija, kaže Marija Mileta, potpredsjednica Zelene akcije.

Iz Ine pak poručuju da kontinuirano provode preventivne aktivnosti.

- Pokušavamo predvidjeti kada je pravo vrijeme da se izvrše zamjene, znači mi smo u prošloj godini zamjenili preko 11 km cjevovoda što je jedna od preventivnih radnji da spriječimo ovakve događaje, kaže Radulović Zekić.

Koji se mogu spriječiti preventivnio sanacijom, ali i stalnom modernizacijom infrastrukture.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!