Uslijedit će sankcije za nepoštivanje odluke o COVID potvrdama

17.11.2021.

19:31

Autor: Šime Vičević/Dnevnik/IMS/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Srecko Niketic / PIXSELL/HRT

Premijer Plenković na početku sjednice Vlade podatak o više od 10 tisuća preminulih u epidemiji nazvao je zastrašujućim. Od ministara zdravstva i pravosuđa zatražio je da pokrenu izmjene zakona kojima bi se omogućilo sankcioniranje onih koji ignoriraju odluku o uvođenju Covid potvrde

Prosvjedovalo se sinoć u Trilju u znak podrške policajcima koji, prilikom dolaska na posao, nisu predočili COVID potvrde pa nisu mogli pristupiti radnim mjestima. Ondje je bio i gradonačelnik Sinja, Miro Bulj, te im pružio potporu. 

Slobodan Marendić, načelnik Policijske uprave Splitsko-dalmatinske, kazao je kako „će pronaći način, odnosno dogovoriti na razini države te tražiti sankcije ako budu potrebne”.

Sankcije najavljuje i premijer i to za sve koji ne poštuju odluke o COVID potvrdama i potiču na neposluh.

- Zato smo naložili ministru Malenici, Berošu i Božinoviću da vide kako ćemo promijeniti zakone, koji god treba, je li to o civilnoj zaštiti, zaštiti od zaraznih bolesti ili neki treći - da uvedemo sankcije financijske, prekršajne, rekao je premijer Andrej Plenković.

Na pitanje hoće li se sankcije odnositi i na Ured predsjednika, ministar Malenica odgovara.

- Prije svega, idemo prema lokalnoj samoupravi, prema čelnicima lokalne samouprave koji za svoje službenike i namještenike ne traže odgovarajuće COVID potvrde, rekao je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica. 

A ne traže ih, koliko je zasad poznato, u Sinju, Čabru i Primoštenu, čiji se čelnik sankcija - ne boji.

- Stožer je donio jednu odluku i nijedan protokol kako tehnički provoditi tu odluku. Ako treba koga sankcionirati, onda treba u ovom trenu sankcionirati Stožer, rekao je primoštenski gradonačelnik Stipe Petrina. 

Članovi Stožera, pak, naglašavaju da se širenjem primjene COVID potvrda podiže razina zaštite.

- Protekla dva dana testirane su 64.462 osobe, među kojima je utvrđeno više od 1.411 pozitivnih. Upravo ova činjenica naglašava važnost COVID potvrda kao učinkovitog alata, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Davor Božinović
, načelnik Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu kazao je da je prvi dan primjene COVID potvrda prošao dobro te smatra "da ju je tiha i svjesna većina, tj. veliki dio građana i zaposlenika na koji se odnosi ova odluka, prihvatila s razumijevanjem”.

Razumijevanja nije bilo u Garčinu kod Slavonskog Broda, gdje su u krug škole došli nepoznati ljudi s nastavnicom koja je na posao došla bez COVID potvrde. Uhićena je, prema neslužbenim informacijama, zbog grubog obraćanja prema policijskim službenicima.

- Nisu htjeli napustiti prostor škole. Pozvala sam policiju. Na koji način su policijski službenici bili isprovocirani da su morali postupiti tako kako jesu, ja ne znam, kazala je Danijela Erić, ravnateljica OŠ Vjekoslav Klaić iz Garčina.

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs kaže da se u većini škola mjere provode prema planu, ali postoje djelatnici koji odbijaju testiranje i, unatoč tome, održavaju nastavu.

- Nitko ih u tom slučaju nije fizički sprječavao. Ne mislimo da sada treba staviti nekakve zaštitare ili policajce pa ljude fizički izbacivati, rekao je ministar Fuchs.

Dok se razmišlja o novim zakonskim potezima, u Šibeniku su se pojavili plakati s natpisom "Mic po mic Auschwitz". Građani i dalje prosvjeduju diljem Hrvatske.

- Ne može me nitko uvjeriti da je bris problem, pogotovo onima koji potiču na prosvjede ili ignoriranje COVID potvrda, a primili su jednu, dvije ili tri doze. Zaštitili su se kao lički medvjed, a ovdje potiču ljude na neposluh, rekao je premijer Andrej Plenković.

Za kršenje odluke o COVID potvrdama slijede sankcije - ali tek treba odrediti kakve će i kolike biti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!