20:28 / 15.03.2021.

Autor: Ivica Đuzel/Dnevnik/I.H./HRT

Školovanje za kontrolora leta u Hrvatskoj

Kontrola leta

Kontrola leta

Foto: Dnevnik / HRT

Splitski kontrolori zračnog prometa razvili su softver koji će omogućiti prikaz stvarnog radnog okruženja. Riječ je o prvom proizvodu koji su u cijelosti izradili naši stručnjaci. Tako više nema potrebe za skupim školovanjem u inozemstvu, a na predstavljanje u Split stigli su i prvi kandidati.

U splitskoj Zračnoj luci probrana ekipa. Budući kontrolori zračnog prometa koji će se prvi put u cijelosti školovati u Hrvatskoj. Javnosti je predstavljen novi sustav osposobljavanja kontrolora. 


- Sustav školovanja na koji smo do sada trošili novac je bio od 10-15 milijuna godišnje za potrebe kontrolora u Hrvatskoj, rekao je Vlado Bagarić, direktor Hrvatske kontrole zračnog prometa. 


Hrvatski su se kontrolori kojih je trenutno 270 do sada školovali u Njemačkoj, Švedskoj, Italiji ali jedan splitski talentirani programer i uspješni 3D dizajner izradili su softver,pojednostavljeno simulator čija konzola predstavlja radno mjesto toranjskog kontrolora. 


- Ovo sada nam omogućuje da sami školujemo kontrolora koliko hoćemo, rekao je Željko Lipanović, kontrolor zračnog prometa. 


Novi sustav osposobljavanja kontrolora donijet će velike uštede, a njime će se osigurati i mogućnost školovanja inozemnih kandidata u Hrvatskoj. Pandemijsko zatišje na nebu i domaća pamet iskorišteni su u Splitu na najbolji mogući način.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!