20:37 / 27.03.2021.

Autor: Iva Magušić-Dumančić/Dnevnik/B.A./HRT

Reakcije kandidata za zagrebačkog gradonačelnika

Zagrebački kandidati

Zagrebački kandidati

Foto: HRT/Zeljko Lukunic/Emica Elvedji / PIXSELL

O istupu predsjednika Zorana Milanovića i izboru predsjednika Vrhovnog suda govorili su kandidati i kandidatkinje za zagrebačkoga gradonačelnika.

- Iza svega stoje korupcijske radnje kojima smo svi svjedoci, stoji klijentelizam i jedan igrokaz, rekao je kandidat za zagrebačkog gradonačelnika Miroslav Škoro (Domovinski pokret).


Igrokaz u kojem akteri ne biraju riječi.


- Naši stupovi vlasti trebaju biti oličenje pristojnosti kulturnog uljuđenog načina izražavanja, a ne razgovarati ovakvim šatrovačkim poluslengom, rekla je Vesna Škare Ožbolt, nezavisna kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba.


Za Anku Mrak-Taritaš predsjednik ima specifičan način govora, a za premijera ima poruku.


- Neka HDZ i gospodin Plenković konačno izađu iz ormara i neka jasno kažu: "Ne želimo gospođu Đurđević, ne želimo reformu pravosuđa. (...) Želimo osobu koja neće raditi ništa, koja će za sve što radi doći pitati nas", rekla je kandidatkinja za zagrebačku gradonačelnicu Anka Mrak-Taritaš (GLAS).


Za SDP-ova kandidata Joška Klisovića stil nije bitan, kaže svaki političar - bira svoj.


- Ono što je i meni kao građaninu, ne samo kandidatu za gradonačelnika, važno je da se svi skupa držimo Ustava. Nema tog zakona koji može ograničiti ili promijeniti Ustav, zna se kako se Ustav mijenja, rekao je Klisović.

Da je cijela priča o izboru predsjednika Vrhovnog suda uzela maha smatra kandidat Tomislav Tomašević (Možemo!).


- Trebala bi se spustiti lopta jer inače ne vidim kako ćemo doći do nekog rješenja, ne mislim da je dobra situacija da na kraju imamo status quo, rekao je Tomašević.


Slično razmišlja i kandidat s druge strane političkog spektra - mostovac Zvonimir Troskot.


- Kao što se dogovorili svi oko ustavnih sudaca, znate i svi kako se ustavni suci biraju, kao što se dogovaraju oko veleposlanika, veleposlanica koje šaljemo na misije po cijelom svijetu, tako će se morati dogovoriti oko predsjednika, rekao je Troskot.


Za HDZ-ova kandidata Davora Filipovića predsjednikov je cilj rušenje parlamentarne većine, a zbog izbora riječi za njega je, kaže, zabrinut.


- Svi zajedno moramo raditi sve da bi naša zemlja išla naprijed, da bi se svi zajedno borili, a ne svaki dan izlaziti s nekakvim uličarskim tezama koji ne dolikuju predsjedniku niti jedne demokratske države, rekao je Filipović.


S obzirom na današnje nove uvrede - jasno je da će i ova politička priča, baš kao i filmovi, ubrzo dobiti još koji nastavak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!