Šostar: Još dva punkta za cijepljenje, jedan u Domu sportova

27.04.2021.

12:26

Autor: Ruža Ištuk/Dnevnik u podne/HRT/IMS

Zvonimir Šostar

Zvonimir Šostar

Foto: Dnevnik / HRT

Proteklih dana veliki problemi pojavili su se oko platforme Cijepi se, a samim time i organizacije cijepljenja. Stoga su se jučer na zagrebačkom Velesajmu cijepili samo oni koje su pozvali obiteljski liječnici. Neki od građana s kojima je ekipa HRT-a razgovarala danas na zagrebačkom Velesajmu kažu kako su danas na cijepljenje došli preko svojih liječnika obiteljske medicine, a dio njih dobio je termine preko platforme za cijepljenje.

Do sada je cijepljeno 1600 ljudi, a danas je pozvano njih preko 4000. Cijepi se AstraZenecinim cjepivom. Je li platforma u funkciji, koliko ljudi je pozvano i koliko ih je potvrdilo dolazak Ruža Ištuk pitala je Zvonimira Šostara.

- Poslano je po mojim informacijama 1200 e-mailova, za 150 navodno je dobiven potvrdan odgovor, rekao je dodavši kako imaju prostora da procijepe svih 1200 pozvanih.

Na pitanje o funkcioniranju platforme Cijepise, rekao je da je ministar zdravstva Vili Beroš danas sazvao sastanak u 13.30, kako bi se vidjelo što napraviti.

- Morat ćemo se naći s informatičarima, mi bez kvalitetne platforme i bez kvalitetne informatičke podrške nećemo moći cijepiti ono što planiramo. Od idućeg utorka, srijede, krenuli bismo s 10 tisuća cijepljenja dnevno. Proširili bismo Velesajam s još tri nova cijepna tima i imali bismo još tri punkta s po četiri tima u smjeni, dakle osam timova koji bi cijepili u Gradu Zagrebu, rekao je, dodavši kako će jedan od punktova sigurno biti dvorana Doma sportova, dok će lokacija preostala dva punkta biti poznata tijekom dana.

- U četvrtak gradski ured saziva sastanak s obzirom na to da je ministar Beroš mobilizirao zdravstveni sustav još u trećem mjesecu prošle godine, a sada dao eksplicitni naputak da se svi liječnici moraju uključiti, gradski ured će pozvati sve ravnatelje gradskih ustanova u Gradu Zagrebu, bez obzira gradske ili državne, da se dogovorimo oko programa cijepljenja, rekao je.

Sutra se građani na zagrebačkom Velesajmu cijepe Pfizerovim cjepivom, pozvano ih je 4.500. I u četvrtak čekaonica će, rekao je Šostar, biti puna, a u petak je, poznato je, pozvano 2500 ljudi. Imaju, kaže, dovoljno Pfizerova cjepiva. U idući ponedjeljak cijepe AstraZenecinim cjepivom, a nakon toga opet Pfizerovim jer idući tjedan dolazi 37 tisuća doza. Ovaj tjedan dolazi 27 tisuća doza AstraZenece, 1350 doza cjepiva Johnson&Johnson i 3.500 Modernina.

Na pitanje što je s registrom cijepljenja, tko ga treba voditi i možemo li bez njega do covid putovnica, rekao je:

- Neće se moći bez njega. Koliko znam Ministarstvo unutarnjih poslova se aktivno uključilo u taj program preko svoje tvrtke AKD. Vjerujem da će to odraditi, registar bi se defacto trebao voditi u CEZIH-u, odnosno Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje. I naravno da tu mora biti uključeno Ministarstvo zdravstva, rekao je.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!