U KB Dubrava samo noćas 20-ak pacijenata izgubilo bitku s Covidom

27.04.2021.

09:57

Autor: Studio 4/B.A./HRT

KB Dubrava

KB Dubrava

Foto: Robert Anic / PIXSELL/HRT

Diana Rudan, zamjenica ravnatelja KB Dubrava u Zagrebu, rekla je jutros u HTV-ovoj emisiji Studio 4 kako je tijekom noći 20-ak bolesnika u toj bolnici izgubilo bitku s COVID-om.

Rudan je rekla da je trenutačno u COVID-bolnici hospitalizirano 420 bolesnika, od kojih je 75 u jedinici intenzivnog liječenja. Dva su bolesnika na ECMO-u.


- Možemo reći, što se tiče hospitalizacija, da smo na vrhu trećeg vala, rekla je Rudan.


Rekla je i kako je tijekom noći 20-ak bolesnika izgubilo bitku s COVID-om.

Rudan je rekla da su kapaciteti KB Dubrava popunjeni.

- Sadašnji bolesnici su nešto mlađe životne dobi. Klinička slika, odnosno njihovo zdravstveno stanje je teže, što znači da se brže zdravstveno urušavaju, ali se isto tako i brzo oporavljaju. To nas veseli, rekla je Rudan.

Cjepivo vas ne može zaštititi od bolesti, ali vam može smanjiti rizik da obolite od određene bolesti

Komentirajući slučajeve ljudi koji su se ponovno zarazili nakon primanja dva cjepiva Rudan je rekla kako je učinkovitost cjepiva preko 90 posto, a ne 100 posto.


- Cjepivo vas ne može zaštititi od bolesti, ali vam može smanjiti rizik da obolite od određene bolesti, rekla je Rudan.


- Također je poznato da su kliničke slike bolesnika koji su hospitalizirani nakon što su cijepljeni čak i drugom dozom cjepiva, uglavnom prvom dozom, da su nešto lakše, dodala je.


Rudan je rekla kako izbija i nova kriza takozvane post- ili long-COVID faze.


- Većina bolesnika nakon što preboli COVID također ima nekakve simptome. Prijavljeno je preko 200 simptoma. Mislim da još ne znamo što je sve ova bolest COVID-19 sposobna učiniti, rekla je Rudan.


Istaknula je i kako COVID ne zahvaća samo pluća, već sve organe.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!