Splitski kandidati za gradonačelnika bore se za svaki glas

16:24 / 23.06.2022.

Autor: Šime Vičević/Dnevnik/P.F./HRT

Split

Split

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Dok se žestoka predizborna kampanja u Splitu primiče kraju, kandidati za gradonačelnika jučer su se sučelili u našem programu. Sudjelovalo je šestero kandidata čije liste prema HRejtingu prelaze prag od 5% na izborima za splitsko Gradsko vijeće.


Zahuktalo se vruće političko ljeto u Splitu, a usijanje tek slijedi. Dok Splićani odbrojavaju dane do izlaska na birališta, kandidati se bore za svaki glas. Kampanju su obilježili žestoki udarci, prozivanja i seks-skandal. Ivica Puljak predizbornu utrku smatra najprljavijom do sada.

- U njoj je bilo svakavih napada, laži, najviše na mene, ono što me zaista frapiralo na neki način. Ali ono što je jako, jako loše da se u to uključilo podzemlje, kriminalno podzemlje i ono što se događalo, rekao je Puljak, Centar.

Bez obzira na sve, Ivica Puljak uvjeren je u pobjedu, isto kao i Zoran Đogaš. Izbori su, tvrdi, prema ocjeni svih bili nepotrebni, a izazvao ih je, kaže, bivši gradonačelnik.

- Imao je vrlo ugodnu situaciju u Gradskom vijeću, u Gradskom vijeću kojim se moglo vladati, kontrolirati, ali kad se to već dogodilo, onda sam ja prvi rekao da su ovi izbori sad apsolutno potrebni. Naime, to je jedini način da ja dođem u Banovinu i da, zapravo, pokažem kako se može upravljati gradom, rekao je Đogaš, HDZ, HSS.

Ponovno bi gradom upravljao i Željko Kerum, koji smatra da se omjer snaga u Gradskom vijeću neće znatno promijeniti.

- Guuudbaaaaj! Ode Puljak, riječi su Keruma.

Novo gradonačelničko ime, uvjerava, ovisit će o izlaznosti.

- Tu je najbitnije, odnosno, najmnogobrojnije biračko tijelo od HDZ-a. Sve ovisi o tome koliko će HDZ-ovaca izaći na biralište i hoće li ti HDZ-ovci dati glas meni ili gospodinu Đogašu, smatra Kerum, HGS.

Ni jedan ni drugi, ističe kandidat SDP-a i HSU-a, ne zaslužuju potporu građana. A dobro mišljenje nema ni o bivšem prvom čovjeku grada.

- Prošle godine smo dobili gradonačelnika koji se pretvarao kao da je dio i prezentira dio ljevice. Međutim, onda smo dobili proračun, gdje smo imali najneosjetljiviji proračun, a bio je najskuplji, 1,7 milijardi. U tom proračunu se ukinuo prijevoz slijepim osobama, istaknuo je Davor Matijević, SDP, HSU.

U brojne probleme prstom upire i Kristina Vidan. Ističe da je izazivanjem prijevremenih izbora izgubljena povijesna prilika da se u Splitu ostvare važni projekti.

- Jedno od najgorućih pitanja u Splitu je pitanje gospodarenja otpadom. Naime, Karepovac može trajati još 2 do 3 godine najviše i, ono što je hitno, povećati odvajanje otpada kako bi se produžilo vrijeme trajanja Karepovca, izjavila je Vidan, Pametno za Split i Dalmaciju.

Pri sastavljanju vlasti nakon izbora presudno bi moglo biti - tko će s kime surađivati. Kandidat Mosta ističe da je njegova stranka na prvo mjesto stavila interese grada, kao i tijekom suradnje s Puljkom nakon prošlogodišnjih izbora.

- Nažalost, ta suradnja nije bila baš na najvećem nivou zbog ovih afera koje su isplivavale. Ali da u startu se moramo opredijeliti između jednih i drugih, imali smo iskustva s HDZ-om, bilo je katastrofalno iskustvo. S gospodinom Puljkom nije bilo toliko katastrofalno, ali nije bilo ni dobro, rekao je Josip Markotić, Most.

Za uvjeravanje Splićana zašto je baš njihov program najbolji izbor - kandidatima nije preostalo još mnogo vremena. Kampanja za prvo ime splitske gradske uprave traje - još samo sutra.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!