Oprez s ugovorima o dosmrtnom uzdržavanju, evo o čemu se radi

20.10.2022.

18:06

Autor: Marijana Kranjec/Regionalni dnevnik/IMS HTV-a/HRT

Stariji na meti prevaranata

Stariji na meti prevaranata

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Sve veći broj starijih osoba koje si žele osigurati dostojanstven život i posljednje dane poseže za ugovorima o uzdržavanju. Međutim, ne prepoznaju razlike između ugovora o dosmrtnom i doživotnom uzdržavanju, a samo lani sklopljeno ih je 7500.

Kad mu je lani od COVID-a umrla supruga, a i on je zbog bolesti bio u teškom stanju - osamdesetogodišnji Đuro Jakopović znao je na koga se može osloniti. S posvojenom nećakinjom potpisao je ugovor o doživotnom uzdržavanju i preselio se u dom. Stan u kojem je živio ona će naslijediti nakon njegove smrti.

- Ona nije tražila ništa, ona je rekla: stric, mene materijalna strana ne zanima, ali imam moralnu obavezu da ti pomognem u starim danima koliko mogu jer ti si meni ipak pružio život i kruh, kazao je gospodin Jakopović.

No ova gospođa nije bila te sreće. Budući da nije imala vlastite djece, kad je oboljela od COVID-a brigu o njoj preuzeli su susjedi. Najprije su je na liječenje odveli u drugu županiju, a na povratku kući doveli su je, kaže, u nepoznati ured.

-  Vi, veli, idete tu gore, a ja idem dolje u dvorište. Ja dođem gore, dođe žena, na stol metne papire neke velike i kaže - dajte se potpišite tu, ja nemam pojma šta sam potpisala, kazala je gospođa koja je željela ostati anonimna.

Ubrzo je smještena u dom, a da više nema kuću, doznala je od kuma.

- I taj kum, on je meni rekao: ne smijem ti reći da je kuća prodana. Pa ja velim, zašto mi nisi rekao? Veli, nisam se htio miješati, poslije veli, kuća je prodana. Ja sam bila šokirana, kazala je gospođa.

Kakav je ugovor potpisala, ni danas ne zna, a cijeli je slučaj na sudu. 

Upis u vlasništvo u trenutku potpisavanja omogućuju ugovori o dosmrtnom uzdržavanju. S obzirom na to da nerijetko završavaju prevarama, Hrvatski sindikat umirovljenika traži njihovo ukidanje. 

- On može već za mjesec dana moj stan prodati, mene lišiti svakih prava u domu i ja ostajem bez ičega,  znači, cijeli život što sam imala, nisam uživala, rekla je Ana Širok, predsjednica Hrvatskog sindikata umirovljenika, podružnica Bjelovar.

Educiraju i pružaju pravnu pomoć, kaže, no jednom kad se ugovor potpiše, sve je znatno teže.

Ugovore sklapaju ili pak samo potvrđuju sudovi i javni bilježnici. Ključ je u upoznavanju sa sadržajem ugovora, a kad ga javni bilježnik sastavlja, on će najprije savjetovati stranke, pa ih još jednom pozvati na potpisivanje. 

- To vrijeme dat će im i određeno vrijeme da mogu razmisliti i posložit neke stvari, ali u svakom slučaju, starije osobe je potrebno uputit da mogu tražiti pravni savjet i prije sastava takvih ugovora, kazala je Martina Dujmović, javna bilježnica. 

Zato ne smatraju da je rješenje ukidanje, nego registar ugovora te registar osoba lišenih poslovne sposobnosti kako bi se izbjegle manipulacije za kojima posežu profesionalni uzdržavatelji.

Gošća Regionalnog dnevnika bila je pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter.

U prilogu pogledajte što je rekla o toj temi:


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!