Što se krije iza lažnih dojava o bombama?

17.06.2022.

20:22

Autor: Dinko Kreštalica/IMS/Dnevnik/I.B./HRT

Dojava o bombi

Dojava o bombi

Foto: Dnevnik / HRT

Sinoć u Zagrebu ponovno lažna dojava o postavljenoj bombi u jednom trgovačkom centru. Policija ga je ubrzo evakuirala i intenzivno radi na pronalaženju krivca. Prošli vikend policija je zaprimila čak 11 dojava o bombama u više trgovačkih centara.

Policija je i jučerašnju dojavu o mogućoj prijetnji shvatila krajnje ozbiljno i na ovim slučajevima intenzivno radi. Srećom, opet je utvrđeno da je dojava bila lažna. Iz policije poručuju - riječ je o kaznenom djelu lažne uzbune - za koje prijeti kazna zatvora do 3 godine.

- Također, možemo potvrditi da je u tijeku intenzivna razmjena informacija s Europolom i partnerskim agencijama za provedbu zakona u inozemstvu putem međunarodne policijske suradnje, priopćeno je iz PU Zagrebačke.

Učestale dojave o bombama u posljednje vrijeme - i u Srbiji, Crnoj Gori te Bosni i Hercegovini.

- Policija i Sigurnosno-obavještajna agencija u HR svakako bi morale ući u trag počinitelju. Nije jednostavno, ali u suradnji s ovim zemljama koje su također mete, dakle susjednim državama, treba imati otvorenu operativnu suradnju, ući zajednički u različite predmete i vidjeti može li se naći nekakva poveznica, istaknuo je stručnjak za sigurnost i kriminalist Željko Cvrtila.

Cvrtila kaže - problem je što, kada je riječ o dojavama, nema nekog pravila.

Kada bi se nakon dojave dogodila eksplozija, tada bi se to smatralo terorističkim činom.

- Meni se čini, obzirom da ne možemo naći nekakvu logičku poveznicu, da se radi ili o maloljetniku željnom avanture ili eventualno o psihički bolesnoj osobi, ističe Cvrtila.

- No koliko god ove prijetnje bile česte, sigurnost u Zagrebu u odnosu na ostale europske gradove na visokom je nivou, istaknuo je gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević.

U svakom slučaju riječ je o neodgovornom i kažnjivom ponašanju koje unosi nemir, troši sigurnosne resurse, a i stvara gubitke trgovcima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!