Strukom u sridu; Povećava se broj upisanih učenika

20.09.2021.

07:00

Autor: Sunčica Findak/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Povećava se broj upisanih učenika

Povećava se broj upisanih učenika

Foto: Dnevnik / HRT

U ponudi za upise imaju deset zanimanja. Već dvije godine povećava se broj upisanih učenika. Imaju i poseban razred za djecu s teškoćama. S učenicima sudjeluju u stotinama projekata. 

Sa Srednjom strukovnom školom u Sinju baš smo pogodili u sridu. Toliko pozitive, smijeha, uzajamnog pomaganja, ali i ozbiljnog rada na jednom mjestu rijetko se susreće. U školi je i poseban razred za djecu s teškoćama. Asistenti u nastavi i profesorica pripremaju ih za buduće zanimanje- pomoćnog administratora.

- Već sam naučio pisati neke dokumente i dnevnike na računalu, rekao je Josip, 1. razred, Srednja strukovna škola bana Josipa Jelačića Sinj.

- Očekujem da će mi biti lijepo. Imam i puno prijatelja, dodao je Antonio, 1. razred, Srednja strukovna škola bana Josipa Jelačića Sinj.

U kabinetu kemije budući kozmetičari izrađuju proizvode naveliko.

- U prvom razredu imamo dio čiste kemije, gdje uče osnove, a u drugom razredu uvodimo sirovine kozmetičke i izradu kozmetičkih preparata, naglasila je nastavnica kemije, Srednje strukovne škole bana Josipa Jelačića Sinj Željka Vuko.

Škola je prepoznatljiva i po tome što sudjeluje u brojnim međunarodnim projektima.

- Za jedan predmet, društveno odgovorno poslovanje prošle godine sam sa samo jednim razredom odradila trideset projekata, istaknula je prof. ekonomske grupe predmeta, Srednja strukovna škola bana Josipa Jelačića Sinj Nada Ratković.

Kaže, učenike ne nagovaraju da sudjeluju u projektima, oni se sami javljaju jer su svjesni da se bez projekata teško mogu probiti na tržište rada.

- Naša škola ulaže dosta u edukaciju profesora i stručnih nastavnika. U zadnje dvije godine smo imali preko sto edukacija - nastavnik za nastavnika, dodala je Jelena Poljak, stručni nastavnik - kozmetičar, Srednja strukovna škola bana Josipa Jelačića Sinj.

- Ulaganje u nastavnike je najbrže vraćena kuna, uskoro eura?

- Da uskoro eura nemamo ništa protiv eura rekao je ravnatelj, Srednja strukovna škola bana Josipa Jelačića Sinj Stipe Ivišić.

Škola obrazuje i buduće frizere. Branko nam kaže - naravno da pratim modne trendove.

- Trenutno muškarci nose kovrčave kose, a žene svašta, kazao je Branko, 2. razred, Srednja strukovna škola bana Josipa Jelačića Sinj.

Iz škole će izaći hotelijeri, ugostitelji, kuhari. A svi oni nađu vremena i da tijekom tjedna odu u Centar za odgoj i obrazovanje "Juraj Bonači" i druže se te pomažu njihovim korisnicima.

- Volim dolaziti ovdje, svaki put naučim nešto novo, jako je lijepo iskustvo i meni i njima, dodala je Lara, 2. razred, Srednja strukovna škola bana Josipa Jelačića Sinj.

Stipe završava dar za DVD Sinj.

- Stipe voliš kad dođe Lara?

- Ja volim društvo, svi su dobrodošli na ova vrata, istaknuo je Stipe, Podružnica Sinj - Centar za odgoj i obrazovanje "Juraj Bonači".

Uostalom, kao i u ovu Srednju strukovnu školu. U posljednje dvije godine porastao je broj upisanih za malo više od stotinu učenika.

A da škola doista pogađa u sridu, dokazuje i sve brži put od školske klupe do radnog mjesta.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!