Sučelili se predstavnici Inicijative za Lungomare i grada Pule

08.10.2022.

21:09

Autor: Marko Percan/Jasminka Kalčić/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Referendum za Lungomare

Referendum za Lungomare

Foto: HTV / HRT

Sve je spremno za nedjeljni referendum na kojem će se građani Pule izjasniti jesu li za izmjenu Generalnog urbanističkog plana kojom će se ukinuti mogućnost gradnje hotela Valkane i drugih turističkih objekata na predjelu Lungomare, gdje su šetalište i šuma uz more.

Ivana Nataša Turković, Građanska inicijativa "Referendum ZA lungomare" rekla je u Dnevniku da gradu Puli zamjeraju niz stvari. Prije svega, da nisu znali da je vlasništvo prešlo u privatne ruke.

- Lungomare više nije za sve građane, da njegova namjena više nije sportsko rekreativna nego turističko građevinska. Također, zamjeramo da nismo informirani o bilo kakvim promjenama koje su ondje planirane i sve primjedbe su nam odbijene, rekla je.

Igor Jovin, pomoćnik pročelnice za lokalnu samoupravu Grada Pule istaknuo je kako Grad Pula u potpunosti podržava odluku koju su vijećnici donijeli 30. kolovoza ove godine o održavanju referenduma.

- Grad Pula nije protivna strana, on je neutralna strana u postupku. Temeljna zadaća Pule je osigurati zakonitost referenduma, što i čini, naglasio je.


Planovi o gradnji na Lungomare počinju 90-ih godina u sumnjivoj pretvorbi i privatizaciji. Ti su planovi isplivali na površinu prošle godine kada je u Puli pala IDS-ova vlast.

- Prema trenutnim prostornim planovima koji su važeći, ovdje je moguće graditi građevine ugostiteljsko turističke namjene, smještajne kapacitete kao i sportsko rekreativne. O svemu navedenom, sukladno s referendumskim pitanjem odlučivat će građani već sutra, istaknuo je Jovin.

Sučelili se Igor Jovin i Ivana Nataša Turković

Sučelili se Igor Jovin i Ivana Nataša Turković

Foto: Dnevnik / HRT

Na pitanje kako komentira kritike da je grad na strani investitora, a ne građana Jovin govori da se on ne slaže s tom tvrdnjom.

- Grad je u potpunosti neutralan i propisuje sve radnje koje su potrebne u zakonu o referendumu. Sukladno o odluci građana na referendumu, provesti će se sve daljnje radnje, rekao je.

Turković je rekla da je Lungomare oduvijek bio planiran za građane, a turistički su se sadržaji planirali negdje drugdje.

- To je bio zadnji komad obale koji nam je dostupan. Planovi se ne poštuju uvijek, investitori iskorištavaju, a moramo imati na umu i nacrt novog Zakona o pomorskom dobru će omogućiti da se prilikom koncesija na plaže onemoguće građanima pristup plažama, naglasila je.

Predan je zahtjev za izdavanje lokacijske dozvole za hotel, no Jovin govori da grad neće poduzimati nikakve radnje po pitanju izdavanja lokacijske dozvole prije nego što se građani izjasne na referendumu.

- Nama je referendum osiguran, što je naše ustavno pravo i dobili smo informacije koje govore da što građani odluče, to će biti i sprovedeno, rekla je Turković.

Društvo arhitekata Istre dalo je svoje mišljenje. U nekim točkama nije prihvaćeno mišljenje, ali će građani u konačnici o tome odlučiti istaknuo je Jovin.

Turković je rekla da su sve struke rekle da ovo nije područje za izgradnju zato što građanima treba osigurati kvalitetan život u gradu.

 Sve je spremno za referendum u Puli

Inicijativa za Lungomare zove građane da izađu na referendum.

- To je od izrazitog značaja za razvoj ove naše mlade demokracije u kojoj se ovo sredstvo i nije prečesto upotrebljavalo, istaknuo je Aleksej Orel, Inicijativa građana za referendum.

Mišljenja građana - različita.

Dio stručnjaka smatra da Lungomare i cijele Valkane treba proglasiti sportsko-rekreacijskom zonom, kao što su to i bili 60-ih godina prošloga stoljeća. 

- Kao što vidimo, na drugim dijelovima obale uzduž cijele države, da tamo gdje jednom krene turistički razvoj to je jako teško držati pod kontrolom, rekla je Breda Bizjak, predsjednica Društva arhitekata Istre.

Drugi u svemu vide priliku za ekonomski napredak.

- Činjenica je da je tamo zapušteno područje, da je rupa, svi mi znamo što je to tamo i da to nitko ne koristi. Ako investitor na neki način može jamčiti da će se zadržati u tom prostornom obuhvatu, onda ja mogu vidjeti samo više pozitivnih nego negativnih stvari, naglasio je Dean Sinković, izvanredni profesor na Fakultetu ekonomije i turizma.

Građane najvećega istarskog grada sutra čeka prvi lokalni referendum. Njih 48.713 upisanih u biračke popise može glasati. Izaći ih mora najmanje 24.357.

Prvi će rezultati referenduma biti poznati sutra nakon 20 sati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!